RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tor Hammerø

Blant de aller hippeste

Trioen Phronesis, med «norske» Anton Eger på trommer, er så avgjort blant Europas mest spennende og heftigste jazztrioer.

Anton Eger, Jasper Høiby og Ivo Neame - trioen sin det!
Foto: Peter van Breukelen
Anton Eger, Jasper Høiby og Ivo Neame - trioen sin det! Foto: Peter van Breukelen

Siden 2005 har Phronesis, som blei satt i gang av den danske bassisten Jasper Høiby, og som hele tida har bestått av Eger og den engelske pianisten Ivo Neame, til nå gitt oss åtte studio- og liveskiver. De har turnert kloden rundt og det er et kollektiv som sitter som ei kule på alle mulige måter.

Esbjörn Svensson Trio satte i gang noe som likner på en "bevegelse" i europeisk jazz med sitt sterke og flotte uttrykk som skapte noe helt nytt med impulser fra både jazz og rock. Mange har fulgt i ests kjølvann, dog uten å etterlikne den høyst originale svenske trioen. 

Om Phronesis er et ektefødt barn av est vet jeg ikke, men at de, som de fleste andre trioer som skaper musikk i ymse grenseland, har henta mye inspirasjon derfra, er hevet over tvil. Likevel har Phronesis, siden jeg hørte dem for første gang i alle fall, holdt på med noe helt eget - og det gjør de fortsatt.

Fra starten var trioen, så vidt jeg har skjønt, i stor grad Høibys band - eller det var han som skrev brorparten av musikken. Sakte, men sikkert har trioen utvikla seg til å bli en stadig mer kollektiv affære der alle tre bidrar i like stor grad. 

"We Are All", bare tittelen sier vel en hel del om det, består i alle fall av seks komposisjoner der alle bidrar med to hver. Å hevde at denne trioen er samspilt, er noe i nærheten av årets underdrivelse så langt: det og de låter som en enhet med masse empati og med tre herrer med en instrumentbeherskelse i verdensklasse, så er dette storveis på alle slags vis. 

Phronesis-kollektivet er utstyrt med så mye energi at det nesten bobler over, men samtidig har de blitt så "voksne" at de ikke skjemmes for å ta´n helt ned også. Det er altså en dynamikk i Phronesis-uttrykket anno 2018 som gjør at bandet framstår som mer modent og viktigere enn noen gang. 

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.     

Phronesis

We Are All

Edition Records/Border Music