*Nettavisen* Nyheter.

Blir nesten religiøs

Det å bli invitert på kirkekonsert i USA er noe helt spesielt. Ikke minst når det er legendariske The Staple Singers som står for "allsangen".

Klikk på bildet for å forstørre.

 

The Staple Singers - nærmere himmelen kommer ikke en ateist.

Ikke bare er det legendariske Ths Staple Singers, som eksisterte i forskjellige utgaver mellom 1948 og 1994, vi får møte. Vi skrur nemlig klokka tilbake til 1965 da sangkvartetten bestod av pater familias Roebuck "Pops" Staples, som også spilte gitar, og hans barn Mavis, Pervis og Yvonne. Vi snakker om året da rasemotsetningene var på sitt sterkeste i USA - bare en knapp måned før denne konserten fant sted den 9. april i New Nazareth Church i Chicago, gikk borgerrettsmarsjen fra Selma i Alabama til delstatshovedstaden Montgomery - en marsj som endte i tragedie og der mange fredelige demonstranter mista livet.

"Freedom Highway" har vært gitt ut tidligere og er regna som en klassiker i gospel-, rhythm & blues-, soul-, blues-, funk- og popkretser. Nå kommer den altså ut igjen 50 år etter at den blei spilt inn og dessverre er budskapet, i det som The Staple Singers kalte "message music", like aktuelt nå som den gangen. Rasismen og hatet virker som det er like sterkt nå, både i USA og andre steder i verden. Politidrap på fargede er fortsatt en del av hverdagen.

Med denne utgivelsen av "Freedom Highway" får vi for første gang være med på hele seansen/konserten/gudstjenesten. Det er det nærmeste jeg har vært en musikalsk baptistisk sammenkomst noen gang og, sjøl om jeg kaller meg ateist, så skjønner jeg at dette er en stor opplevelse både for troende og andre.

Med fullt band, blant annet med den strålende gitaristen Phil Upchurch på elbass, så synger familien Staples alt fra "When the Saints Go Marching In" via "We Shall Overcome" og "Precious Lord, Take My Hand" til "Samson and Delilah" og "He´s All Right". Her er alt med fra bønn, gode historier, deltakelse og kommentarer, til mye latter, fra menigheta og kollekt!

Dette er så langt fra en gudstjeneste klokka 11 en søndag i ei norsk kirke man kan forestille seg. Han der oppe er nok den samme, men hvordan han blir hylla og tilbedt kan ikke sammenliknes.

The Staple Singers anno 1965 var noe helt for seg sjøl - det er de med 2015-ører også.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

The Staple Singers

Freedom Highway Complete

Epic/Legacy/Sony Music

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag