*Nettavisen* Nyheter.

Den tøffeste trioen

Tingvall Trio, under ledelse av svenske Martin Tingvall, er i mine ører noe av det heftigste, tøffeste og mest sprudlende som finnes innenfor det klassiske jazzpianotrio-formatet.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Tingvall Trio, fra venstre Rodriguez Calvo, Tingvall og Spiegel, er klar for verdensherredømme.

Tingvall Trio, som består av sjefen og komponisten Martin Tingvall fra Sverige, Omar Rodriguez Calvo fra Cuba på bass og Jürgen Spiegel fra Tyskland på trommer og perkusjon, har de seineste 10 år etablert seg som en av Europas aller mest spennende trioer.

Hamburg har vært basen hele tida, men allerede har over 20 land stått på turnélista. Det kommer til å bli enda flere etter at garantert nye publikummere verden rundt vil få ørene opp for trioen som gir oss livsbejaende og original musikk som musikkelskere også langt utenfor jazzmenigheta vil få mye glede av.

I løpet av det tiåret bandet har eksistert, så har de vunnet bøttevis med tyske priser, solgt masse av alle sine hittil fire studioskiver og sin ene liveskive og fått anmeldelser som man nesten kan rødme av hvor det enn måtte være - El Pais i Spania, Die Zeit og Der Spiegel i Tyskland og La Stampa i Italia bare for å nevne noen.

"Beat" er trioens første studioskive på tre år og det låter like sultent og lekent som noen gang. Melodier som setter seg i øret med en gang, fantastisk ensemblespill og ditto solistprestasjoner.

Når Martin Tingvall sier at han henter inspirasjon over hele fjøla fra McCoy Tyner til Black Sabbath, så skjønner man kanskje lettere tilfanget. Dette er på alle måter jazz, men både rock, etnisk musikk og klassiske impulser er lett gjenkjennbare.

Noen vil kanskje trekke linjene til legendariske Esbjörn Svensson Trio og det er absolutt mulig å finne forbindelseslinjer her. Likevel er dette unik og original musikk.

Tingvall Trio har altså lagt storte deler av jazzverdenen for sine føtter. Nå er det på høy tid at de får den anerkjennelsen de fortjener her hjemme også. Dette er nemlig glitrende - intet mindre.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Tingvall Trio

Beat

Skip Records/MusikkLosen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.