Dronning Karin

Karin Krog har vært og er ledestjerna blant europeiske jazzvokalister.

 

Karin Krog - en vokalist og musiker som hele tida har vært på vei.

Evigunge Karin Krog har siden starten på sin karriere på slutten av 50-tallet, vært en søkende og finnende sjel. Hun har aldri brydd seg nevneverdig om sjangre og har elegant tatt for seg og utvidet grensene i alt fra swingjazz og ragtime, folkemusikk, bebop, standardskatten, via elektronikk til frijazz. Den dag i dag er det heldigvis umulig å vite rundt hvilken sving vi møter henne og det er blant annet det som har gjort henne til en stor inspirasjonskilde for stadig nye generasjoner.

 

Karin Krog blir satt pris av mange - også Slottet.

Med "Different Days, Different Ways" blir vi møtt av en sjeldenhet fra 70-tallet som bekrefter alt dette. Plata har tidligere kun vært gitt ut i Japan, først som LP i 1976 og siden som cd i 2004. Nå blir den utgitt digitalt her hjemme og i resten av verden for den saks skyld for første gang og her ligger det mange "hemmelige skatter".

Musikken er i all hovedsak spilt inn i 1970 og 1972. Tre av de 10 spora er gjort live under Montreux-festivalen i Sveits den 21. juni og vi blir først møtt med "God Bless the Child", "´Round Midnight" og "Lonely Woman" i duotapning med Krog og bassmaestro Arild Andersen. Dette er intet mindre enn en åpenbaring og forteller oss om to norske storheter som allerede den gang var lengst fremme når det gjaldt å gi kjent stoff nye klær.

De tre siste spora er henta fra en konsert i Stockholm i 1970 med ei "supergruppe" med blant andre svenskene Palle Danielsson (bass) og Eje Thelin (trombone), den tyske pianisten og altsaksofonisten Joachim Kühn og den italienske trommeslageren Aldo Romano. Her snakker vi frijazz som har vært med å åpne døra for etterkommere som Sidel Endresen og Eldbjørg Raknes.

Resten er soloekskursjoner for Krog og hennes banebrytende bruk av elektronikk samt et spor med assistanse fra harpisten Elisabeth Sønstevold.

"Different Days, Different Ways" er et spennende tidsbilde fra en av de store banebryterne i norsk og internasjonal jazz. Er du blant dem som MÅ ha et fysisk eksemplar for å føle at du "har" musikken, så er den mulig å skaffe seg på auksjon rundt om i verden - både som LP og cd. Ellers er den altså bare et tastetrykk unna. Den er verdt bryet uansett framgangsmåte.

 

Different Days, Different Ways

Phonofile

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.