*Nettavisen* Nyheter.

En av verdens beste gitarister

John Abercrombie er i mine ører en av verdens meste spennende gitarister. Her får vi et herlig gjenhør fra slutten av 70-tallet. Han var langt der fremme allerede da.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

George Mraz, John Abercrombie, Richie Beirach og Peter Donald - hvilken kvartett!

Om det var på Jan Garbareks "Eventyr", med stjernetrioen Gateway - Jack DeJohnette og Dave Holland - eller med en rekke egne konstellasjoner, blant annet med trioen med Peter Erskine og Marc Johnson, så har John Abercrombie (70) alltid stått for meg som en av de mest særprega og spennende gitaristene på Tellus.

I sin strålende tilbakeblikkserie har ECM nå endelig gitt ut, for første gang på cd, Abercrombies tre kvartettskiver fra rundt 1980.

John Kelman har skrevet en omfattende og flott covertekst med ferske intervjuer med alle involverte. Etter å ha hygga meg med "Arcade", "Abercrombie Quartet" og "M", innspilt henholdsvis i 1978, 1979 og 1980 - de to første i Abercrombies favorittstudio hos Jan Erik Kongshaug i Oslo -, for første gang på mange tiår, så slår det meg at dette er så tidløs musikk gjort av fantastiske musikere på et vis som gjør at dette like godt kunne vært unnfanga i dag.

Kvartetten er den samme hele veien. Det betyr den sterkt undervurderte pianisten Richie Beirach, trommeslageren Peter Donald, som dessverre har lagt musikken på hylla, og den tsjekkisk-amerikanske bassisten George (Jiri) Mraz.

All musikken er skrevet av Abercrombie og Beirach, bortsett fra en Mraz-låt, og alt befinner seg innenfor en moderne, søkende, luftig og melodisk ECM-sfære. Abercrombie, som spiller både akustisk, 12-strenger og sin lett gjenkjennbare mandolin-gitar i tillegg til sin seks-strenger, har en umiskjennelig og høyst personlig tone i alle horna sine. Beirach, som vi alt for sjelden får høre nå til dags, bekrefter hvilken enorm kapasitet han var/er og han og Abercrombie kler hverandre perfekt.

John Abercrombie er still going strong. Han har aldri stått på noen gitarhelt-trone, han har aldri vært typen til det, og kommer heller aldri til å gjøre det. Men denne dokumentasjonen fra hans kanskje aller beste periode forteller oss uansett at han var/er en av de aller beste jazzgitaristene verden har hørt.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

John Abercrombie

The First Quartet

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.