*Nettavisen* Nyheter.

Fri flyt!

Tre erfarne engelske frijazzere har møtt en ung, søkende nordmann. Du verden som det flyter på!

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Fire frilynte herrer i eleverte samtaler.

Foto: Laszlo Juhasz

Gitaristen John Russell, elektronikeren Steve Beresford, som også "spiller" på alt som kommer hans vei, og bassisten John Edwards, har tilhørt kjernen av engelsk og europeisk impro de seineste tiåra. De har spilt i utallige konstellasjoner og laga musikk ulikt alt annet.

Det fortsetter de så avgjort med på "Will it Float?", men her er kollektivet utvida med trommeslageren og perkusjonisten Ståle Liavik Solberg. 35-åringen kommer opprinnelig fra Hamar og er reine skårungen i dette selskapet, men han snakker akkurat det samme språket som de tre andre.

Etter å ha spilt på duo med John Russell en del de siste åra, ønska Liavik Solberg å utvide konseptet og valget med Beresford og Edwards var nok neppe så vanskelig - her snakker vi utvilsomt om fire musikanter, som til tross for noe forskjellig utgangspunkt, vil den samme veien med musikken og uttrykket.

Etter at Liavik Solberg tok initiativet til en konsert i november 2013 i St. Mary´s Old Church i Stoke Newington i England, skjønte alle fire raskt at noe spesielt var på gang og bestemte seg for at konserten burde tas opp. Som sagt, så gjort og dermed får alle som vil være med på utflukten muligheten til å hoppe på.

De fire "låtene" er fritt improviserte og mye mer lydlandskap enn melodier. De krever mye og gir mye. Landskapene er elektroakustiske prega av de fires evne til å lytte til hverandre og til å benytte de dynamiske virkemidlene som trengs for at musikken skal utvikle seg. Her står ideene i kø og de får tid til å utvikle seg.

Om det er et retorisk spørsmål i skive-tittelen vet jeg ikke, men hvis det er det så er svaret klokkeklart: musikken flyter herlig, spennende og unikt av gårde og forteller oss at Ståle Liavik Solberg, som også er sjef for konsertserien Blow Out! i Oslo, så absolutt har noe å gjøre sammen med Europas improelite.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Russell/Beresford/Edwards/Liavik Solberg

Will it Float?

Va Fongool/Musikkoperatørene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.