Full jazzfest

Det tyske plateselakpet ACT så dagens lys i 1992 med en pangsuksess - "Jazzpaña". 25 år seinere kommer liveutgava med supergitaristene Gerardo Núñez og Ulf Wakenius i spissen. Det er fortsatt svært mye luft i ballongen.

 

Gerardo Núñez og Ulf Wakenius - full fyr i teltet.

Gerardo Núñez er vel den naturlige arvtakeren etter salige Paco de Lucia som verdens heftigste flamencogitarist. Svenske Ulf Wakenius, med blant annet lang fartstid som Oscar Petersons plekterfører, stiller også i tetsjiktet, men da i den mer tradisjonelle jazzgata. Ingen av de to er med på debutskiva fra 1992, men Núñez var på plass til oppfølgeren i 2000 og kom også med soloskive i 2004, "Andando el Tiempo". Jazzstorheter som Michael Brecker og Paolo Fresu er hjertelig tilstede ved disse anledningene. Begge visittkorta forteller oss at det er et nært slektskap mellom det tradisjonelle spanske uttrykket og jazz og denne liveseansen er på alle vis med på å understreke det.

 

Hele gjengen samla - de har all grunn til å se fornøyd ut.

De to virtuosene er på ingen måte aleine disse to dagene - i oktober i fjor i Berlin og i januar i år i Dortmund. Den spanske pianogiganten Chano Dominguez og den cubanske elfenbensplukkeren Ramón Valle og hans trio samt saksofonisten Christof Lauer og perkusjonisten Cepillo er alle med å lage dette til en fest av de sjeldne.

De som får en anelse om at dette ikke er så langt unna deler av Chick Coreas verden, har helt rett. Det er et temperament og et liv i dette uttrykket som man knapt finner noe annet sted. Om det er Núñez´ originallåter som tolkes eller Gil Evans´ "Blues for Pablo" - den eineste låta som er helt nedpå, eller den store cubanske komponisten Ernesto Lecuonas "Siboney", så tar disse fanatstiske musikantene, med helt forskjellige utgangspunkt, og lager en unik fusjon av det hele. Olé!!!

 

Gerardo Núñez - Ulf Wakenius

Jazzpaña Live

ACT/Musikkoperatørene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.