Gå til sidens hovedinnhold

Gjennombruddet

Trommeslager Thomas Strønen har vært der i mange år. Med "Time Is a Blind Guide" kan han endelig få sitt store gjennomrudd også som komponist og bandleder. Og ikke nok med det - også med bandet Food er Strønen både trommeslager og komponist.

Thomas Strønen er blant våre aller mest interessante og spennende instrumentalister.

Thomas Strønen har bidratt på rundt 65 innspillinger med artister som Tore Brunborg, Sidsel Endresen, Maria Kannegård, Nils Petter Molvær, Bobo Stenson og John Taylor. Han har lenge vært en svært ettertrakta sidemann, men han har også i stadig større grad vist oss at han har hatt mye å fare med som leder. Med "Time Is a Blind Guide" framstår han som nok en visjonær med helt egne ideer og vyer.

Det "annerledes" laget bak "Time Is a Blind Guide".

I forbindelse med konsertserien Conexion, der nye samarbeid mellom engelske og norske musikere fikk fødselshjelp, fikk Strønen mulighet til å komponere en hel konsert til et "ufødt" ensemble. Premieren fant sted i 2013 i Oslo, året etter stod festivalen i Cheltenham på programmet og det blei en konsert som BBC-lytterne mente var årets konsert!

Strønen benytta anledninga til å skape et musikalsk kinderegg. Ensemblet består nemlig av tre deler: en strykeseksjon, en slagverkstrio og en pianotrio. Strykeseksjonen består av cellisten Lucy Railton, bassisten Ole Morten Vågan og fiolinisten Håkon Aase, slagsverkstrioen av Siv Øyunn Kjenstad, datter av Tore Brunborg forøvrig, Steinar Mossige og Strønen og pianotrioen av pianisten Kit Downes, Strønen og Vågan.

Strønen har skrevet usedvanlig vakker og melodisk musikk for alle ensemblene, som vi treffer hver for seg og sammen, og han benytter seg fritt fra sjangre som jazz, samtids- og folkemusikk og setter det sammen til noe som er hans eget. Visjonen Thomas Strønen har hatt for "Time Is a Blind Guide", og måten det har blitt realisert på, er nesten magisk. Japan, India og England står på turnéplanen for dette ensemblet denne høsten og neste vår - verden har veldig mye å glede seg til. Vi er heldige som kan nyte av musikken allerede nå.

Food med Christian Fennesz - noe for seg sjøl.

Strønen (42) er, i tillegg til å være en glitrende og ræregen perkusjonist, komponist og bandleder, også svært produktiv. Bandet Food, som har eksistert i ymse utgaver helt siden 1998, er også klar med sin tredje ECM-utgivelse og denne gangen står Strønen for alle komposisjonene. Mats Eilertsen og Arve Henriksen forlot bandet i 2004 og siden den gang har Food bestaått av den engelske saksofonisten og elektronikeren Iain Ballamy og Strønen som har invitert med seg gjester til forskjellige prosjekter, blant andre Nils Petter Molvær og den østerrikske gitaristen og elektronikeren Christian Fennesz. Sistnevnte er også mer enn hjertelig tilstede denne gangen.

Food framstår denne gangen på et ganske så nytt vis. I Ulf Holands studio i Oslo utforska de i løpet av tre dager fram nye arbeidsmetoder, skisser og ideer og spilte inn flere timer med materiale.

Deretter tok Strønen med seg stoffet og jobba videre med det i fire måneder. Groovene blei beholdt ellers blei de melodiske fragmentene kutta opp, loopet og flytta på. Det har igjen ført til at det som var skisser har blitt til ferdige melodier.

Musikken til Food anno 2015 er fortsatt atmosfærisk, men den er mye mer melodisk og retningsbestemt enn tidligere. Det kommer ikke som noen bombe akkurat at Ballamy og Strønen snakker godt sammen, og det overrasker heller ikke at Fennesz´ høyst personlige stemme passer utmerket sammen med duoen.

Høsten 2015 kan vise seg å bli det store gjennombruddet for Thomas Strønen. Gjennom begge disse utgivelsene framstår han som unik perkusjonist, bandleder og komponist - en visjonær rett og slett. Det er ikke mange som kan plusse på den siste betegnelsen på cv-en sin. Thomas Strønen kan det nå.

Thomas Strønen

Time Is a Blind Guide

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Food

This Is Not a Miracle

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis