Grenseløst

Den unike musikanten Terje Isungset har lenge gitt to svenske kolleger strålende assistanse som har ført til grenseløs musikk.

 

Groupa med fra venstre Terje Isungset, Mats Edén og Jonas Simonson er et kollektiv med noe helt eget på hjertet.

Jeg skal raskt ile til å slå fast at Groupa har eksistert lenge før Terje Isungset blei med i bandet. I 1980 etablerte nemlig fiolinisten Mats Edén det som nå framstår som en trio med fløytisten Jonas Simonson og Geilos store sønn, Terje Isungset, på allehånde perkusjon og munnharpe. Gruppa har hatt en rekke besetninger opp gjennom, vokalistene Sofia Karlsson og Lena Willemark og multiinstrumentalisten Ale Möller samt en annen strålende norsk perkusjonist, Helge Andreas Norbakken, har alle satt sine tydelige spor. Uansett tidligere bumerker, låter nå Groupa som noen helt for seg sjøl i et grenseland der både folkemusikk og impro flyter elegant sammen.

 

Terje Isungset lager musikk av det meste - også bjørkeskog.

Groupa har helt siden unnfangelsen i 1980 vært et svært populært liveband. Med Edén som reiseleder helt fra starten har ideen vært å inkorporere folkemusikk, i alle hovedsak svensk, men også norsk siden Edén faktisk studerte her, med improvisasjon på et unikt vis. Med "Silent Folk" som prov så er det bare å slå fast at Groupa anno 2014 på alle mulige slags vis er i stand til det.

Både Edén, som også har gitt oss ei solo-skive på ECM, "Milvus" med Simonson og den norske Cikada-kvartetten, og Simonson er helt unike stemmer på sine instrumenter. Når så de knyttes sammen med en av verdens mest originale perkusjonister, Isungsets bruk av naturmateriale som bjørkeskog, stein og is, gjør han totalt uforliknelig, så blir Groupas uttrykk noe de er helt aleine om.

Musikken har alle vært med på å skrive, stort sett hver for seg, mens noe er tradisjonell folkemusikk gjort på Groupas vis.

"Silent Folk" byr på stemninger og fortellinger bortenfor sted og tid. Her er det bare å la seg forføre.

 

Groupa

Silent Folk

Footprint Records/Naxos Norway

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.