*Nettavisen* Nyheter.

Hvilken etterfølger!

Steinar Raknes etablerte et unikt samarbeid med joikeren Inga Juuso med duoen Skáidi. Etter at Juuso gikk bort i fjor tok unge Sara Marielle Gaup over. Det har hun gjort med verdighet og inderlighet.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Sara Marielle Gaup og Steinar Raknes er til sammen Arvvas.

Steinar Raknes har evnen til å overraske som de fleste store jazzmusikere. I et par tiår har han i stadig større grad imponert som jazzmusiker både innaskjærs og sammen med giganter som Michael Brecker og Chick Corea. Likevel kom det nok som et "sjokk" på de fleste da han stod fram som sanger kun sammen med sitt eget bass-spill i prosjektet "Stillhouse". Der stod et repertoar i stor grad prega av americana på programmet - Raknes viste oss at han hadde en solid bredde i sin musikktilnærming.

Samarbeidet med Inga Juuso i duoen Skáidi var bare med på å utvide paletten. Den fantastiske joikeren Juuso, som forlot tida i fjor, var åpen for Raknes´ tilnærmingsmåte til den tradisjonelle joiken og Raknes vice versa. I forbindelse med Juusos sjukdom steppa Sara Marielle Gaup, som med sine godt og vel 30 år tilhører en helt annen generasjon enn Juuso, inn og kjemien med Raknes var åpenbart på plass med en gang.

Duoen Arvvas var dermed unnfanga, men har av forskjellige årsaker tatt ei helt annen retning enn Skáidi. Gaup kommer fra en rocka bakgrunn samtidig som hun har den tradisjonelle joiken i ryggmargen. I mange år har hun jobba med det populære samiske bandet Adjágas og med Raknes´ fascinasjon for americana, så har de med Arvvas kombinert det hele på et unikt vis.

De fleste låtene er en kombinasjon av joik og Raknes´ låter og begge synger/joiker på henholdsvis samisk og engelsk - også som duett. Bortsett fra at Aleksander Kostopoulos bidrar på trommer og perkusjon på noen av spora, er dette et reint duosamarbeid mellom Gaup og Raknes.

Med sin rå/ru stemme i Bruce Springsteen-land fortsetter Raknes å ta oss med til nye steder og det får han så absolutt hjelp til av Gaup som er flink til å flytte grensene for joikens bruksområde.

Arvvas hadde slipp av "Remembrance", som er tilegna Inga Juuso, på den samiske Riddu Riddu-festivalen. Musikken egna seg garantert der - det vil den også gjøre på rockeklubber, jazzklubber og der verdensmusikk står på plakaten. Tøft, annerledes - grensesprengede er budskapet til Arvvas.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Arvvas

Remembrance

DAT/Musikkoperatørene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.