RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tor Hammerø

I en egen verden

Gitaristen og komponisten Ivar Grydeland er intet mindre enn en visjonær. Dette soloalbumet bekrefter det.

 

Ivar Grydeland tar oss med inn i en helt egen verden.

Jeg har kjent til Ivar Grydeland (39) i nærmere halvparten av tida han har vært her på Tellus - som musikant vel å merke. Jeg har møtt gitaristen, og alt annet med strenger på pluss elektronikk og en hel del annet, i alt fra soloutgave til stadig større konstellasjoner som Huntsville, Ballrogg og Dans les Arbres. Fellestrekk for alt Grydeland har holdt på med er at han aldri har kompromissa en millimeter og det gjør han definitivt ikke her heller.

Ivar Grydeland er en av mange musikanter fra Kongsberg som har sugd til seg mangt og mye fra byens flotte festival. Festivalen ved Lågen har alltid lagt vekt på moderne avantgardistiske uttrykk og det er også der Grydeland både har befunnet seg og fortsatt befinner seg.

"Stop Freeze Wait Eat" er et resultat av et PhD-prosjekt ved Musikkhøgskolen i Oslo. Hans ambisjon har vært å skape ensemblemusikk som soloutøver og det skal gudene vite at han har lykkes med. Det gjør han ved å improvisere over det han spilte for 10-12 sekunder siden - skue bakover for så å skape noe nytt. Han gir ikke seg sjøl mye tid på den måten, men med den erfaringa og den unike måten å tenke musikk på som Grydeland er i besittelse av, så lykkes han veldig.

Han sier sjøl at han henter insprirasjon fra sjangre som hi-fi, lo-fi, droner, abstrakt elektronika, improv og americana. Det er det absolutt ingen grunn til å betvile og ved hjelp av akustiske og elektriske gitarer, banjo, elektronikk og drum scope, pocket piano og Rhythm 77 - som jeg ikke aner hva er - tar han oss med inn i en lydverden han er helt aleine om.

Det er absolutt ikke noen enkel vei inn i Ivar Grydeland verden. Hvorfor skal alt være enkelt? Men åpner man opp for noe unikt og annerledes, så finner man masse spennende og utfordrende og til tider også fengende musikk fra visjonæren Ivar Grydeland.

 

Ivar Grydeland

Stop Freeze Wait Eat

Hubro/Musikkoperatørene