Jula swinges inn - igjen

Årets utvalg her i Tor de jazz består av sju mer eller mindre ferske utgivelser pluss en samleboks der «alle» kommer med sine julebidrag.

Vi begynner like godt på Sunnmøre denne gangen og bedre grunn enn «Jul på sunnmørsk» finnes faktisk ikke. Den framifrå vokalisten Siril Malmedal Hauge fra Langevåg sammen med munnspilleren og gitaristen Sondre Ferstad fra Skodje, tangentist Kjetil Jerve fra Ålesund, trommeslager og perkusjonist Henrik Lødøen fra Brattvåg og bassist og perkusjonist Martin Morland fra Hildre - alle herrene korer også må vite - tar oss gjennom elleve kjente julesanger, alle på norsk og i stor grad oversatt av Malmedal Hauge der det har vært nødvendig.

I et hipt og tildels funky beboplandskap viser den unge generasjonen sunnmøringer at det kan swinge noe så inn i granskauen av dette stoffet og med stortalentet Siril Malmedal Hauge i spissen - hun har alltid så god tid uansett hvor fort det går - Prøysens «Romjulsdrøm» har aldri vært spilt fortere! I henne har Harald og Sonja - og alle vi andre her til lands - fått en scatter av voldsomt format og Sondre Ferstad forteller oss akkurat det samme når det gjelder munnspilleri.

«Jul på sunnmørsk» har blitt ei juleplate for alle - langt i fra bare sunnmøringer.

Radarparet Iver Kleive på kirkeorgel og Knut Reiersrud på gitarer og oud går mange tiår tilbake. De har fra dag én av i sitt samvirke skapt stor, inderlig og høyst unik musikk. Det fortsetter de heldigvis med.

I september satte de kursen for Haderslev Domkirke i Danmark for å skrive/spille inn nok et kapittel i sitt samarbeid og nok en gang har de skapt musikk med evighetens stempel på seg.

Med et repertoar bestående av alt fra «Stille natt» via «Kling no klokka» til «Jeg er så glad hver julekveld» og «Deilig er jorden», samt en rekke andre mindre kjente julesanger, tar de to oss med til stille, reflekterende steder i sinnet og livet - steder som passer perfekt til høytida musikken og tolkningene til virtuosene Kleive og Reiersrud er ment for. Nydelig!

Mer jul enn Sølvguttene er det vel vanskelig å frembringe. Når så Ellen Bødtker på det himmelske instrumentet harpe har invitert med seg guttene til et møte med kjente julesanger som «O Helga Natt», «Deilig er jorden» og «Stille natt» samt en del mindre kjente, men like stemningsfulle sanger - enkelte har Bødtker også skrevet sjøl - så er egentlig det meste klart for at den store ro kan senke seg. Vakkert og inderlig - det sier seg nesten sjøl.

Siden 2007 har den svenske supertrombonisten og vokalisten Nils Landgren holdt liv i og videreutvikla sitt Christmas with My Friends-konsept. Vår egen Jens Christian Bugge Wesseltoft var blant dem som var med på den første utgava og seinere har det kommet stadig nye utgaver og med nytt repertoar.

Respekten for julehøytida har hele tida vært tilstede og med utgave nummer seks kommer kanskje en av de aller beste. Sammen med vokalistene Sharon Dyall, Jeanette Köhn, Jessica Pilnäs og Ida Sand, som også spiller piano - som til sammen spenner over alt fra jazz, blues, soul, funk og opera og sikkert litt til - og saksofonisten Jonas Knutsson, bassisten Eva Kruse og gitaristen Johan Norberg, gir Landgren oss på sitt umiskjennelige vis alt fra «Little Drummer Boy» via «Merry Christmas Baby» til «Hark! The Herald Angels Sing» og krydrer det med ABBAs «I Have a Dream» og en hel del originalmateriale.

Nils Landgren, sammen med store deler av Sveriges musikk-elite, forteller oss nok en gang at dette kan de - noe så voldsomt

I fjor dukka det opp en skatt av ei juleplate. Kim Rysstad sammen med et lite småuggent band: London Philharmonic Orchestra!!! 37-åringen fra Sørlandet med den utenomjordiske stemma kan altså synge hva det enn skal være og her viser han oss det til fulle. I tillegg til tradisjonelle julesanger som «Stille Natt», «White Christmas» og «O Helga Natt», tolker han også Dum Dum Boys´ «Stjernesludd», Oscars Danielssons fantastiske «Besvärjelse» og ABBAs «Happy New Year»

Det som har skjedd siden i fjor er at musikken nå finnes på cd og at det har kommet til tre bonusspor, blant annet Bachs «Ave Maria». Både musikken og disse tolkningene har evighetens stempel på seg. Kim Rysstad passer nemlig hvor som helst og når som helst.

Aretha - vi har lov å være på fornavn med henne slik som med Ella og Radka - de aller største - forlot oss i høst. Med det så stilna en av de flotteste, sterkeste og mest inderlige stemmene vi noen gang har hørt. Det som er så fint oppi det triste er jo at det finnes store mengder udødelig musikk som plukkes frem når det enn måtte passe. Det har sjølsagt også Arethas plateselskap skjønt.

I 2008 ga hun ut si juleplate til varm mottakelse må vite. Nå har de rundt henne funnet ut at tidspunktet var riktig for at «This Christmas» skulle komme ut på vinyl for første gang og for de som lurer på om musikken har stått seg bra i løpet av de ti årene siden den blei spilt inn, så kan jeg bekrefte at det har den - og det noe så voldsomt.

I funky og soulfylte varianter av en rekke kjente julesanger, blant annet en nydelig duett med sin sønn pluss en herlig og morsom resitert monolog til slutt, så forteller Aretha oss nok en gang at hun var og er den aller største. For ei stemme, for en ekthet, for en inderlighet.

Fauna vokalkvintett, bestående av Camilla Marie Bjørk Andreassen, Gudrun Emilie Goffeng, Silje Worquenesh Østby Kleiven, Beate Børli Løkken og Christina Thingvold, har alle sin bakgrunn fra Norges Musikkhøgskole. Vi har med fem usedvanlig vakre og skolerte stemmer å gjøre som henter både fra sin klassiske- og jazzbakgrunn og setter det sammen til en helhet som er så flott og inderlig at jula bare kan komme.

Innspilt i Bryn kirke i Oslo med lydmaestro Morten Lindberg som sjef, så blir klassiske julesanger som "Det kimer nå til julefest", "Ei rose er utsprungen", "Mitt hjerte alltid vanker" og "Kling no, klokka", gjort tidløse nok en gang, Uendelig vakkert er det.

Danske Janne Wind er en allsidig sanger og musikkorganisator. Her har hun skrevet ny musikk i et slags pop/soul-landskap til den ikoniske landsmannen N.F.S. Grundtvigs salmeskatt - deler av den i alle fall. Det betyr sanger som de fleste av oss kjenner til: "Det kimer nu til julefest", "Et barn er født i Betlehem" og "Kimer, i klokker" samt ni til.

Hun får hjelp av flere andre sangere, korister og et hipt komp og til sammen lykkes de kanskje med å flytte denne skatten til et nytt publikum som kanskje ikke har noe forhold til den fra før. Hovedsakelig ment for et dansk publikum må vite, men de som vil ha noe annet på den musikalske julemenyen må gjerne sjekke ut disse danske popvariantene.

For dere som vil ha mye av alt - og gjerne litt amerikansk - så finnes det også hjelp av å få. Og det for sikkerhets skyld far et fransk selskap!

Samla på fire cder - «A Merry American Christmas», «Rock & Roll Christmas», «Ladies Sings Christmas» og «Swinging Christmas» - kommer det hele 77 julesanger og jeg kan love noe for bortimot alle smaker.

Dette er tolkninger som går tilbake i alle fall til 50-tallet og som i stor grad har tålt tidens tann. Her er «alle» representert, blanda nedre Sinatra, Elvis, Being Crosby, Ella, Louis Armstrong, Miles med Bob Dorough, Mahalia Jackson, Chuck Berry, Andrews Sisters, samt «ukjente» størrelser som Little Bobby Rey, Chuck Bevin og The Cadillacs.

Lyden er friska opp og det låter fint. Dessuten hevdes det at den siste av de fire CD-ene består av tidligere uutgitte versjoner, noe jeg tillater meg å tvile en smule på.

Uansett bør det her være noe for enhver smak - jula kan definitivt swinges inn i år også.