RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tor Hammerø

Loasakite

Det stilles store forventninger til jazzstipendiatene som hvert år får en unik mulighet til å skape musikk som skal urframføres med Trondheim Jazz Orchestra under Moldejazz. I fjor var det Kristoffer Lo som var den priviligerte. Han skuffa verken i Molde eller når verket «Savages» nå lanseres digitalt og på vinyl.

 

Trondheim Jazz Orchestra med Kristoffer Lo i sentrum - for et lag!

Da vinneren av stipendet, som har en verdi på rundt 650.000 kroner, ble offentliggjort i 2013, var det nok mange i jazzmenigheta som lurte på hvem i alle verdens dager Kristoffer Lo var. For de fleste hadde han bevegd seg et stykke utenfor jazzboksen til tross for at han hadde sin bakgrunn fra den etter hvert så berømte jazzlinja i Trondheim. For de yngre og de med åpne sinn var Lo derimot et kjent navn: tubaisten, gitaristen, vokalisten, låtskriveren og tekstforfatteren har i løpet av de seineste åra blant annet vært en viktig ingrediens i landets kanskje mest ettertrakta popband Highasakite. Han tilhører enkelt og greit generasjonen som ikke bryr seg nevneverdig om sjangre og båser og det bærer så avgjort «Savages» også preg av.

For 30 år unge Lo, opprinnelig fra Vestby utenfor Oslo, men bosatt i Trondheim også etter at studiene ble avslutta, har 2014 blitt et år han neppe vil glemme. Først tok Highasakite av noe så voldsomt. Ikke bare her hjemme, men over store deler av kloden og bandet har vært på en mer eller mindre uendelig turné. Samtidig har Lo jobba mye med å lage musikken og sette sammen bandet som skulle lage «Savages». Her har det vært om å gjøre å finne tid der den ikke fantes og blant annet på turnébussen med Highasakite i USA har noe av musikken blitt til.

 

Lo og Trondheim Jazz Orchestra i aksjon i Molde i fjor sommer.

Lo fant raskt ut at sjøl om han ville benytte seg av noen av kongerikets aller mest lovende unge jazzmusikanter, så skulle ikke «Savages» bli noe som likna på tradisjonell jazz overhodet. Musikken, som er spilt inn på Victoria – Nasjonal Jazzscene i Oslo på høstparten i fjor, har elementer fra alt denne usedvanlig frisinna og talentfulle musikanten og komponisten kommer fra og er – det være seg rock, frijazz, pop og hva det enn måtte være. Frihet i måten å tilnærme seg musikk på er en viktig bestanddel i Los musikkanskuelse og energien han makter å få ut i musikken ved hjelp av sine medmusikanter er så voldsom og så tøff at det er sjelden man opplever noe liknende.

Når han har spurt og fått ja fra alle sine favorittmusikanter, det vil si vokalistene Ingrid Helene Håvik, frontfiguren i Highasakite, og Kari Eskild Havenstrøm, gitarist Petter Vågan, fiolinist Ola Kvernberg, saksofonistene og klarinettistene Eirik Hegdal, André Roligheten og Mette Rasmussen, trompeteren Eivind Lønning, trombonisten Erik Johannessen og trommeslageren Gard Nilssen, så lå det meste til rette for at «Savages» skulle bli akkurat slik Kristoffer Lo ønska seg det. Det har blitt mørkt og høyt, stille og vakkert – mye av det livet inneholder. Der befinner Kristoffer Lo seg og du verden så flott det er å få være med han på reisa.

PS Musikken blir utgitt digitalt og på vinyl, ikke på cd.

 

Trondheim Jazz Orchestra & Kristoffer Lo

Savages

Propeller Recordings/Musikkoperatørene