*Nettavisen* Nyheter.

Men ere musikk?

Keith Rowe og John Tilbury er to av Europas viktigste avantgardister. Her tar de oss med på ei fire timer lang reise.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

John Tilbury og Keith Rowe - like mye en tilstand som noen annet.

Gitaristen og elektronikeren Keith Rowe (75) og pianisten John Tilbury (79) har ei historie sammen som strekker seg over 50 år. I kollektiv som Scratch Orchestra og AMM har de to vært døråpnere og sjangersprengere for det som i mangel av noe bedre kan kalles avantgarde- eller samtidsmusikk. Sjølsagt er improvisasjonselementet en viktig komponent også - det er faktisk bærebjelken til alt de to foretar seg, men likevel er det vanskelig å kalle musikken de skaper for jazz - i alle fall målt med vanlige metermål.

Utgangspunktet for denne musikken, som kommer som en fire cders boks med pluss-minus en times musikk på hver, er en videoinstallasjon som den unike norske videoartisten Kjell Bjørgeengen ønska musikk til. Han har også produsert boksen og gitt de to engelskmennene sine ønsker før de satte i gang i London i fjor sommer. Oppløsning og forening - og stillhet - var nøkkelord fra Bjørgeengen og de to har fulgt instruksene på sitt unike vis og det har ført til resultater ingen har hørt maken til noen gang - garantert.

Videointstallasjonen får ikke vi se - den kan vi prøve å skape sjøl. Det som er veldig åpenbart og spennende er den kommunikasjonen, forståelsen og empatien Rowe og Tilbury har bygd opp gjennom ei vel 50 år lang reise sammen. Dette er jo ikke musikk slik de fleste vil definere det tradisjonelt. Dette er lydinstallasjoner, lydskulpturer, lydreise, stillhet og sikkert mye annet også. Det Keith Rowe, John Tilbury og Kjell Bjørgeengen utvilsomt har greid å skape sammen er spenninger og en type fascinasjon ingen andre jeg kjenner til kan skape. Om det er musikk? Definitivt, men ikke musikk slik de aller fleste hører den for seg. La deg utfordre - det ligger mye spennende rundt neste sving.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Keith Rowe/John Tilbury

Enough Still Not to Know

SOFA MUSIC/Musikkoperatørene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.