Nordisk råd

Den danske pianisten Simon Toldam står for noe av det mest spennende av det som kommer ut fra våre naboer i sør. Hyggelig er det også at norske Knut Finsrud er en viktig bidragsyter.

 

Simon Toldam Trio har noe eget å fare med.

Mitt første møte med Toldam var med trioens debutskive "Sunshine Sunshine or Green as Grass". Det var intet mindre enn et usedvanlig og hyggelig møte, og her forlenger Toldam, sammen med bassist Nils Davidsen og den "ukjente" norske trommeslageren Knut Finsrud, hyggen.

"Kig Op 14" er den første av to skiver som kommer ut av noe som må ha vært to svært så kreative dager i slutten av mars - del to er planlagt i april neste år.

 

Knut Finsrud, Nils Davidsen og Simon Toldam legger lista høyt.

Det denne trioen gir oss, med utgangspunkt i et dusin Toldam-komposisjoner, er en slags musikalske hverdagsbetraktninger som også Toldam gir oss små verbalfilosofiske ledetråder med på veien i omslagsheftet.

Musikalsk er dette en nesten sjangerutslettende reise med alt fra vare stemninger, via minimalistiske lydlandskap til folkemusikkliknende observasjoner og til spor det swinger heftig av og ballader man kan drømme seg bort i. Dessuten er det noe som forteller meg at Toldam ikke har mye mot Thelonious Monks tankeverden.

Med utmerka og empatisk assistanse fra Davidsen og Finsrud - hvorfor har denne utmerka og usedvanlig lyttende trommeslageren passert under radaren her hjemme? - bekrefter Simon Toldam Trio at de har noe helt spesielt å melde. Måtte de legge turen innom Harald og Sonjas rike også så snart som mulig.

 

Simon Toldam Trio

Kig Op 14

ILK Records/DME

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.