*Nettavisen* Nyheter.

På fest med Dee Dee

Tidligere har jazzdiva nummer 1, Dee Dee Bridgewater, hyllet både Ella Fitzgerald og Billie Holiday. Nå er det den livsbejaende kulturen i New Orleans som står for tur. Molde-publikummet har veldig mye å glede seg til om et par måneder.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Dee Dee Bridgewater foran The New Orleans Jazz Orchestra under ledelse av Irvin Mayfield - vi snakker full fart.

De som har vært så heldige å oppleve vokalbomba Dee Dee Bridgewater (64) i levende live, vet hvilken minneverdig opplevelse det er. Vi snakker nemlig om en så total kontroll over instrumentet sitt, stemma, som vel tenkelig. Samtidig blir vi omfavna av en personlighet med en utstråling et par lysår foran gjennomsnittet. Det har ført til at Bridgewater, i tillegg til sine jazzprestasjoner, også har fått mye og fortjent oppmerksomhet for sine skuespillerprestasjoner både i Paris og på Broadway.

Nå er det altså jazzens vugge, New Orleans, som står for tur og det tar ikke lang tid å skjønne at Bridgewater har et dypt og ekte forhold til denne musikalske og kulturelle smeltedigelen også. Uansett hvilken setting vi har møtt henne i, det være seg sammen med vår egen Jens Christian Bugge Wesseltoft i ganske åpne farvann til mer tradisjonelle landskap i hyllester til blant andre Fitzgerald, Holiday og Horace Silver, så makter Bridgewater å sette sitt eget bumerke på musikken. Slik er det så avgjort denne gangen også.

Sammen med en av New Orleans´ ledende musikanter i dag, trompeteren, vokalisten og bandlederen Irvin Mayfield og hans store New Orleans Jazz Orchestra, har Bridgewater gitt seg i kast med viktige og sentrale deler av New Orleans-skatten. Man trenger ikke være med i de innerste jazzsirkler for å ha et forhold til låter som "What a Wonderful World", "Saint James Infirmary", Hoagy Carmichaels "New Orleans", "Treme Song/Do Whatcha Wanna" fra den kjente TV-serien og "Do you Know What it Means" - mange av dem er nesten barnelærdom for millioner kloden rundt.

Bridgewater og Mayfield gir disse, og resten av låtene også for den saks skyld, noe nytt og helt personlig. De har flytta musikken ut av den tradisjonelle tilnærmingsmåten, men fortsatt å gjøre den tidløs, moderne og usedvanlig varm, melodiøs og ikke minst sjarmerende.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Dee Dee Bridgewater og Irvin Mayfield - god stemning.

Bridgewater er i besittelse av en stemmeprakt og total jazzkunnskap som få om noen andre. Hun synger og tolker tekst ganske så rett frem hvis det passer og hun scatter som bare Ella Fitzgerald kunne det når det er på sin plass. Dessuten flørter hun med sine medmusikanter, med musikken og med oss nesten uten stans, men uten at det blir kleint. Duetten hun gjør med New Orleans-veteranen Dr. John på legendariske "Big Chief" skader heller ikke for å si det sånn.

Når så Mayfield har satt sammen et storband i toppklasse med musikanter som kan alle fasetter av New Orleans-musikk, så er det ikke så mye mer å spørre om. Dette er så varm og livsbejaende musikk som vel mulig og som også egner seg for musikkelskere langt utenfor jazzmenigheten.

Tirsdag 14. juli er Dee Dee Bridgewater sammen med Irvin Mayfield & The New Orleans Jazz Orchestra på plass i Molde. Be there, som det heter i New Orleans.

PS Et lite tips til arrangørene av street paraden under festivalen. Her kan det være forsterkninger å hente et par dager!

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Dee Dee Bridgewater/Irvin Mayfield & The New Orleans Jazz Orchestra

Dee Dee´s Feathers

OKeh Records/Sony Music

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.