Stemma fra vest

Lyrikeren Truls Horvei er et nytt bekjentskap for meg. Sammen med et knippe utmerkede musikanter tar bergenseren oss med på en personlig utflukt.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Truls Horvei, til venstre, er en usedvanlig musikalsk lyriker.

Truls Horvei er på ingen måte noen nykommer til tross for at jeg ikke har blitt innlemma i hans univers. Han debuterte som lyriker allerede i 1988 og han har gitt ut en rekke diktsamlinger og ungdomsbøker siden den gang. Dessuten har han gitt ut fem cder med poesi og musikk, men "Søvnløs" på Karl Seglems NORCD er altså første gang våre veier krysses.

Det er neppe tilfeldig heller at NORCD har blitt havna for Horvei. Seglem, som sjøl er lyriker, har gitt ut plater med egen lyrikk og ikke minst samarbeida mye med giganten Jon Fosse.

Horvei har i lengre tid jobba tett med komponisten, bassisten og tangentmannen Roy Ole Førland og han har også skrevet all musikken her. Med seg har de et fint lag med trommeslageren Ivar Loe Bjørnstad, som vi har møtt ofte med Hedvig Mollestad Trio, og gitaristene, og diverse annet, Roald Kaldestad og Jørgen Sandvik - sistnevte med fartstid fra Real Ones.

Den musikalske innpakninga befinner seg hovedsakelig i et slags indierock-landskap, men hele tida er det tekstene til Horvei som står i sentrum. På sett og vis følger han en tradisjon unnfanga av Odd Børretzen og Jan Erik Vold, men Horvei leser på sin helt egen måte.

Tekstene, som finnes i et eget hefte, handler blant annet om å se livet som en sjøreise, om ymse forsøk på å få sove og om høstens melankoli - og gjerne med Bergen og Vestlandet som bakteppe: Vi snakker om nykokt pale her og hvor ellers gjør man det!

På sin uforfalska bergensdialekt tar endelig 58 år unge Horvei seg ut av landet der vest og lar oss andre også få ta turen inn i hans verden. Det var på høy tid.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Truls Horvei

Søvnløs

NORCD/Musikkoperatørene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.