RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tor Hammerø

Vi snakker historisk!

De som har levd ei stund husker Svein Finnerud Trio. Nå får alle muligheten til å oppleve «Plastic Sun» - trioens legendariske utgivelse fra 1970.

Svein Finnerud Trio satte voldsomme spor.
Svein Finnerud Trio satte voldsomme spor.

Svein Finnerud Trio, med lederen på piano, Bjørnar Andresen på bass og Rud på trommer, brøt med de fleste konvensjoner. De åpna opp til da totalt lukkede dører her hjemme og de fascinerte mange - og skremte bort like mange.

Det lå liksom ikke i korta at to fotballspillende kamerater på Frigg fra Oslo vest som spilte tradjazz, var de som skulle bli avantgardistene fremfor noen her til lands, men etter at Finnerud (1945-2000) og Andresen (1945-2004) hørte Paul Bley og hans trio i Oslo i 1965, så blei kursen staka ut i den retning som «Plastic Sun» skulle bli et strålende og evig bevis på fem år seinere.

Musikken er spilt inn på Henie-Onstad Kunstsenter, et sted som var et kraftsentrum for den grensesprengende musikken her til lands fra slutten av 60-tallet og et godt stykke ut på 70-tallet.

Rud, som kom fra Asker, hadde radarparet Finnerud og Andresen møtt på jazzklubben på studentbyen på Sogn i Oslo og den allsidige Rud blei raskt «godkjent» av Frigg-gutta. Etter tre år med en hel del jobber på klubber og festivaler, var det klart for skiveinnspillinga som det har gått gjetord i snart 50 år.

Her møter vi en frilynt trio som spiller to Annette Peacock-komposisjoner - hun var gift med Paul Bley på den tida - og en av Ornette Coleman, mens resten er originalmateriale. Innfallsvinklene til trioen spenner fra det funky og groovy, via det åpne og løsere til det totalt frie.

Dette var totalt «sjokkerende» da det kom ut i 1970, men har blitt stående som en viktig milepæl i norsk jazz siden. For stadig nye generasjoner har Finnerud-trioen og musikken de bragte til torgs vært en stor inspirasjon og med denne remastra nyutgivelsen, der Terje Mosnes´ covertekst er med på å sette den inn i den rette ramma, kan stadig nye sinn få muligheten til å oppleve disse tildels magiske 35 minuttene.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Svein Finnerud Trio

Plastic Sun

Odin Records/Musikkoperatørene