Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tor Hammerø

Zlatan er fotball

Ikonet Zlatan Ibrahimović har millioner av fans kloden rundt. Veldig mange av dem vil nok få julepresangen de ønsker seg over alt på jord.
Zlatan i ferd med å score et av sine mest spektakulære mål - for Sverige mot England.
Zlatan i ferd med å score et av sine mest spektakulære mål - for Sverige mot England.

Historia om Zlatan Ibrahimović, fra innvandrerbydelen Rosengård i Malmö til den ypperste tinde i den internasjonale fotballverdenen, er som tatt ut av ei eventyrfortelling. Den har alle ingredienser som skal til: fra en oppvekst i et tvilsomt nærmiljø som kunne ha ført han nær sagt hvor som helst, til ære og berømmelse på den store verdensscena.

Det er sju år siden biografien «Jeg er Zlatan» så dagens lys. Som så mye annet som Zlatan - han er en av dem vi har lov å være på fornavn med sjøl om vi aldri har møtt han - har hatt fingrene, hodet eller føttene borti, så blei også det en kjempesuksess: bare i Norge solgte den over 100.000 eksemplarer.

Denne tjukke og tunge praktboka er noe ganske annet. De som vil ha den utfyllende biografien - frem til 2011 må vite - må gå tilbake til «Jeg er Zlatan». Det vi får her er ei bok som egner seg mye bedre til å bla i, lukte på og gjerne drømme seg bort i gjennom vel 200 strålende bilder. Det å lese den fra perm til perm går kjapt, men det betyr ikke at det er tynn suppe det som blir servert. Tvert i mot.

En rekke av dem som har betydd mest for Zlatan fra tida i Malmö fram til i dag - boka går helt fram til sjefens mål nummer 500 som blei scora så seint som i september i år - kommer med sine beskrivelser og sine tanker rundt fenomenet Zlatan. Det hele starter med Malmö-legenden Roland Andersson og slutter med hans fysioterapeut Rickard Dahan og mellom der får vi blant andre møte Thierry Henry, José Mourinho, Andrea Pirlo, Thiago Silva og Paul Pogba. Den vi veldig gjerne skulle ha «møtt» er Pep Guardiola som var Zlatans sjef i Barcelona - det eneste stedet han ikke lykkes. Hva var det som skar seg mellom dem? Det svaret venter en hel fotballverden fortsatt på.

Zlatan har samarbeida tett med forfatteren og journalisten Mats Olsson og vi får også Zlatans tanker rundt alle karrierevalgene og opp- og nedturene - ganske så usminka slik vi har lært han å kjenne. Sjøltillit har det jo aldri mangla hos vår mann; som han sa til det svenske kongeparet da de møttes i Paris ved en anledning: ta vare på Sverige til jeg kommer hjem!

For de statistikkopptatte er det også julekvelden. Alt du trenger å vite om Zlatans karriere, hvilken fot han scora med når, hvor han scora fra, hvor mange minutter han spilte hvor, hvor mange tilskuere som har sett han i aksjon, hvor ofte han har blitt bytta ut/inn - alt!

Den djupe og grundige biografien er altså ikke dette. Det er derimot et flott og rikt illustrert verk om og av et ikon som fotballverdenen neppe kommer til å oppleve igjen: Zlatan - han er fotball.

Zlatan Ibrahimović Jeg er fotball Font Forlag

 

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).