*Nettavisen* Nyheter.

BOTOX: årets julegave?

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Foto: Shutterstock/Illustrasjon

At mange jenter bruker mer tid på å sminke seg, enn på å lese lekser er kanskje ikke så dumt likevel? Pene jenter får visstnok bedre karakterer og bedre jobber.

Noe skurrer veldig for meg i kongeriket Norge.

For få dager siden leste jeg en artikkel om en amerikansk studie. Ifølge forskerne kunne man se at elever som var over gjennomsnittet attraktive, også fikk bedre karakterer enn hva «vanlige» elever fikk. Innholdet i studien er på mange måter ikke nytt, og det er heller ikke utenkelig at det samme gjelder for Norge. Innenfor næringslivet kjenner vi til mange studier som har vist at høye, pene mennesker får bedre betalt, og oftere innehar lederstillinger.

For litt siden blogget jeg om utseendepresset i skolen. Da handlet debatten om skoleuniformer. Denne gangen er temaet sminking, men i bunn og grunn er det akkurat det samme. Vi må erkjenne at utseendet faktisk har noe si. Det er en del av måten du kommuniserer med omverdenen på. Her gjelder både hvordan du ser ut, hva du har på deg og hvordan du sminker deg.

Likevel blir jeg sjokkert når jeg ser hvor sterkt utseendefokuset faktisk har blitt i Norge og hva enkelte får seg til å gjøre.

Denne uken har vi kunnet lese om forskeren Sanna Sarromaa som har fulgt norske jenter i halvannet år. I hennes undersøkelser har hun sett nærmere på jenters forhold til sitt eget utseende og kommet fram til at jentene bruker mer tid på badet om morgenen enn de gjør på lekser. For dem er det viktigere å se bra ut, enn å spise frokost eller studere.

Samtidig kjenner jeg til at unge jenter på rundt 18, som i år får Botox i julegave. Av foreldrene sine! Og at noen av dem til og med skal gjøre det sammen med mammaene sine! Det er for meg jeg helt sjokkerende.

Er det ikke noe som skurrer når skjønnhetssalonger opplever store økninger i salget og reklamerer med 2 for 1: ta med en venninne til prisen av én?

Det er noe råttent i kongeriket Danmark også. Og hele vesten for øvrig vil jeg påstå. Ta hetsen rundt den danske statsministeren. Helle Thorning-Schmidt er en flott dame. Men i etterkant av hennes selfie med Obama og Cameron har hetsen rundt Thorning-Schimdts utseende vært brutal. Kommentarene har sentrert rundt hennes blonde hår, yppige kurver og «skandinaviske» ben. Ingen har brydd seg om hennes handlekraft, politikk eller erfaring som dansk statsleder.

Thorning-Schmidts eksempel er ikke unikt. Kvinner hetses for sitt utseende til stadighet. Ingen menn hadde blitt latterliggjort på samme måte.

Ja, hvordan vi ser ut har mye å si. Blant annet vil førsteinntrykket du gjør deg av en person være basert på hvordan han eller hun ser ut. Men jeg syns vi har gått for langt når fasadefokuset får bestemme alt. Og jeg synes det er helt på trynet at mammaer gir døtrene sine Botox og Restylane. Mødre bør heller gjøre det de kan for å støtte døtrene, og sønnene sine, og gi dem selvtillit. Det får de ikke om du lærer dem at de ikke er bra nok uten at de setter sprøyter i ansiktet.

I disse juletider kan man jo spørre seg hva som betyr mest: innholdet i julegaven, eller papiret den er pakket inn i? Hva synes du?


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.