De sutrete lederne

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Er det virkelig så tøft å være leder? Jeg hører stadig at lederjobben er så krevende, og kompetente lederkandidater jeg intervjuer er usikre på om de vil ta på seg så mye ansvar. De frykter at de må ofre andre ting som er viktige i livet. Men er det virkelig sånn at man må ofre alt for å være en god leder?

Det stormer kanskje på toppene iblant, men jaggu blåser det surt lengre ned også. Det sier i alle fall Rune Rønning, som er forsknings- og utviklingsdirektør for AFF, Norges største lederutviklingsmiljø. Og han har tallene for å bevise det. AFF gjorde for noen år siden en stor lederundersøkelse med nesten 3000 ledere i Norge. Resultatene fra undersøkelsen viser at bare er en liten andel av lederne (5-6 prosent) som jobber så mye som 55 til 65 timer i uken.

Når ledere jobber og ikke jobber kan jo også være vanskelig å skille mellom. En middag med nettverking, for eksempel, er det en jobb? Kristin Skogen Lund regner med at hun jobber mellom 50 og 60 timer i uken, men sier selv at det kommer veldig an på hva du definerer som jobb. Resultatene fra AFFs undersøkelse viser faktisk at «ledere vurderer arbeidsvilkårene sine som bedre enn medarbeiderne; de har større frihet i jobben, de finner mening i arbeidet, og de synes de har gode muligheter for utvikling.»

Så hvorfor er det så mange, spesielt blant kvinnene, som velger bort frihet, mening og utviklingsmuligheter? Undersøkelsen bryter med skadelige myter om at det er ensomt og stressende på topp. Den viser at det oftest er folka lenger ned i hierarkiet som stresser mest. Det stemmer også med det som Erna Solberg fortalte meg om hvordan hun opplevde det å tre inn i lederrollen. Som toppleder har hun folk rundt seg, som er der for å hjelpe henne med å fungere best mulig i sin rolle. Det høres jo ganske ålreit ut, og viser viktigheten av å ansette flinke fagfolk som kan støtte deg i lederrollen.

Jeg tror at alle ledere, og spesielt kvinnelige ledere har et ansvar for å vise at det går å ha balanse mellom arbeid og fritid. Det er fortsatt sånn at mange kvinner vegrer seg for å ta lederstillinger. Når de har familie og mye ansvar hjemme er det mange som vurderer å heller søke seg nedover i hierarkiet. Jeg er enig med Christl Kvam, fylkesmann i Oppland, som mener at myter om lederrollen må ta mye av skylden for at så få kvinner ønsker å ta lederverv. Disse mytene må vi avskaffe.

Jeg husker selv første gangen jeg fikk lederansvar, og sjefen sa til meg «Nå er du ikke lenger en arbeidstaker. Du er en arbeidsgiver». Jeg husker hvor overveldende det føltes, at jeg kjente på, veide, ansvaret. Men samtidig som ansvaret kan være skremmende, er det også en frihet. Og som studien fra AFF viser, så er kjernen i stress hvilken grad av kontroll du har i forhold til belastningen.

Som leder har du kontroll over hverdagen din. Og som leder er det ditt ansvar å vise at det går å ha balanse i livet.

Hva synes du?

Del gjerne din mening i kommentarfeltet!

Hilsen Trine

#jobb #jobbblogg #ledelse #trine #jobbtrine #kvinner #karriere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.