*Nettavisen* Nyheter.

Derfor skal du koble ut jobben i ferien

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Nær halvparten av oss klarer ikke legge vekk jobben i ferien. Men husk at det er ytterst få sjefer som forventer at du er tilgjengelig hele ferien.

Mange av oss er avhengige av å være tilgjengelige og føle at man er med. Det gir en behagelig stressfølelse, og det handler også om følelsen av å ikke gå glipp av noe. Stress kan faktisk også være en rus man er avhengig av, og noen får direkte fysiske reaksjoner på ferier, hodepine eller influensa-lignende symptomer. Opplever du det bør du enten søke hjelp eller aller best, husk at det går over i løpet av noen dager.

Man trenger ferie for at kroppen skal kunne koble fullstendig av. En periode med ro, avslapning og til og med kjedsomhet kan gi opphav til nye ideer, kreativitet, ettertanke og avklaring om viktige livsvalg. Og det er nettopp denne vekslingen mellom arbeid og fritid som er viktig å få til. Dette gjelder også i hverdagen. Man bør finne en god balanse mellom jobb og hvile hver eneste dag. Jeg tror det er i den gode vekslingen sunnheten ligger, det å kunne skille på jobb og fritid og at det ikke flyter i hverandre hele tiden. Det viser at du har kontroll og at du er tilstede i det du gjør. Du vil faktisk gjøre en bedre jobb også.

For noen år siden var trenden å være tilgjengelig 24/7. Slik er det ikke lenger. Jeg tør påstå at konstant tilgjengelighet viser at du er dårlig på struktur og prioriteringer. Klarer du å delegere arbeidet ditt og koble ut jobben i ferien, viser du at du har kontroll og styring.

Tips!

-Snakk med din leder, dine medarbeidere og kollegaer om hvordan dere løser tilgjengeligheten i ferien
-Legg inn autoreply på mailen. Avtal med en kollega som ikke har ferie samtidig med deg og henvis mailer og telefoner til hverandre. Du kan også opplyse i autoreplyen at mailer i perioden du har ferie ikke vil bli lest. Er det viktige ting som ikke kan vente, kan vedkommende kontakte din kollega
-Legg gjerne inn talebeskjed på mobilen om at du har ferie og henvis til en kollega
-Må du absolutt sjekke mailen så legg inn en rutine på f.eks. lesing av e-poster en halvtime hver 3 dag
-Må du absolutt være tilgjengelig bør du strukturere deg. Det er innenfor å ha følgende svar-responstider:
-SMS: svar i løpet av en dag
-Beskjed på mobilsvar: svar i løpet av to dager
-Ubesvart telefonsamtale uten talebeskjed: ingen respons er forventet
-Mail: svar i løpet av 3 arbeidsdager

Og ikke minst, snakk med de du ferierer med om hvordan dere planlegger avgrensede tidspunkt for jobben i ferien. Forventningsavklaring er lurt, også på dette området.

Har du flere tips? Del dem gjerne her i kommentarfeltet.

God og glad sommer ønsker jeg deg!

Hilsen Trine

PS: Følg meg gjerne på Twitter: @jobbtrine - Snapchat: trinelars1 - Instagram: trinelarsen

#jobb_blogg #jobbtrine #nablogger #ferie #tips

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.