Gå til sidens hovedinnhold

Festen er over


Foto: Nettavisen


Krisen i verdensøkonomien er nå også kommet til Norge. For i det siste har det rast inn med dårlige økonomiske nyheter.

Arbeidsledigheten stiger raskt og veksttakten i bemanningsbransjen synker faretruende sier NHO Service, boligmarkedet har begynt å stoppe opp og optimismen synker. Oljekursen er under 100 dollar fatet og børsene faller. Det er uro knyttet til den økonomiske utviklingen i Kina. Norges bank meldte nylig at de mener at aktiviteten i norsk økonomi ser ut til å være lavere enn tidligere antatt. Det meste tyder på at høsten blir tøffere enn vi trodde bare for noen uker siden.

Det er med andre ord ikke tiden for de fleste av oss til å be om lønnshopp og mer ferie. Det er kanskje på høy tid å begynne å jobbe fem dagers uke igjen? Europeere og våre naboer har i flere år stusset over den norske arbeidsmoralen; korte dager, på vei til hytte torsdag ettermiddag og krav om mer ferie og kraftig lønnsvekst. Vi har for lengst priset oss ut lønnsmessig overfor våre handelspartnere.

Det er heller på tide å spørre hva du kan gjøre for bedriften for at den skal komme seg over kneika. For å omskrive president Kennedy - ikke spør hva bedriften kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for bedriften. Og så må bedriften huske på de ansatte som bidrar når overskuddene øker igjen. Det er slik gode arbeidere og gode ledere kan bygge en suksess sammen - i gode og onde dager.

For regjeringen kommer de truende økonomiske skyene svært ubeleilig. Det viktigste argumentet ved siste valg var at vi ikke burde gamble med at høyresiden skulle ta over styringen av økonomien. Det forsøker Arbeiderpartiet seg med denne gangen også, men det ser ikke ut som det er like effektivt nå. Mange opplever nok at uroen heller viser at annerledeslandet Norge kanskje ikke er så annerledes likevel, og at Arbeiderpartiet ikke er det eneste partiet som fortjener ansvar.

Det blir spesielt tydelig når arbeidsledigheten stiger. I de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) er det 100.000 arbeidsledige nordmenn, og det er det høyeste tallet siden utgangen av 2005. Sammenlignet med mange andre land er det fortsatt lavt, men økningen har skjedd raskt.

Det er vanskelig å si hvordan en økonomisk nedgangsperiode vil påvirke ulike bransjer, men noe vet vi. Byggenæringen sliter tradisjonelt hvis økonomien stopper opp mens det offentlige i liten grad blir påvirket. Bruker vi mindre penger på å handle, så går det mest utover forbruket av dyrere ting som vi egentlig ikke trenger. Hovedorganisasjonen Virke la denne uken frem statistikk som viser at i løpet av årets tre første måneder har nemlig antall konkurser i varehandelen økt med 50 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det er et alvorlig tegn, og et tegn om at både arbeidsgivere og arbeidstakere må være villig til å ta i et ekstra tak.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året