Gå til sidens hovedinnhold

Gi meg en trommeslager!

#metoo er faktisk bare starten
Foto:Corinne Alice N Skau
#metoo nærmer seg ikke slutten - #metoo er ikke en gang ved begynnelsen av slutten. Men #metoo er kanskje slutten på begynnelsen av en mye større revolusjon - en omveltning hvor vi alle vil oppleve at maktbalansen flyttes, og holdninger endres. Og takk for det!
Først vil jeg bare slå fast at jeg mener at #metoo-bevegelsen ikke har noe med politikk å gjøre, heller ikke kjønn. Jeg mener at bevegelsen handler om misbruk av makt, og hvordan holdningene til hva vi skal finne oss i fra maktpersoner er i ferd med å endre seg.
Det finnes både kvinner og menn som er drittsekker, og som misbruker makten sin. Det har vi stadig sett. Men der maktpersonene før har kunnet slippe unna med det, vil de nå få det stadig vanskeligere.
Dette bare er starten
Ting forandrer seg hele tiden. Samfunnet utvikler seg. Og vi er nå i vår fjerde industrielle revolusjon. Denne gangen går vi ikke fra jakt til jordbruk, eller damp til elektrisitet. Nå er vi på vei inn i en ny digital verden. Alt og alle endres - og i sentrum står vi mennesker. Endringer som økt datakraft, digitalisering og kunstig intelligens fører oss inn i en ny teknologisk revolusjon. Og når vi har hatt teknologiske omveltninger tidligere har de også ført til store endringer i samfunnet - og i maktstrukturen.
Jeg startet i arbeidslivet på 1980 tallet, når jeg var 13-14 år, først med ekstrajobber, deretter med heltidsjobber. Herregud hvor mye rart jeg har opplevd - og så mye rart jeg har sett og ikke minst hørt andre fortelle, men det var knapt nok noen som hevet et øyebryn, for det var jo bare vanlig da. Man feiet det bare under teppe og gikk videre. Det var jo bare enda en drittsekk. Kom deg unna var greia, finn deg en annen jobb. Jeg snakket noe med mine foreldre om det, og fikk råd. Det var en holdning om at var det maktpersoner som gikk over grensen så skaff deg en annen jobb. Og det gjorde jeg, og mange gjorde som meg. Vi stakk. For det var en kamp vi visste vi ville tape.
Nå ser jeg hvordan nye generasjoner viser helt andre holdninger til for eksempel seksuell trakassering, som #metoo har handlet mye om. Det som en gang fikk passere er ikke lenger greit. Og man sier ifra. Og kraften i det å si ifra har endret seg. Kraften kommer blant annet fra sosiale medier. Det går ikke lenger å feie det under teppe. Det synes, og det dokumenters. Kraften gjør at den lille stemmen får en helt annen tyngde. Den blir sett, hørt og lyttet til. Det går ikke lenger at kompiser dekker hverandre.
Jeg mener at #metoo bare symboliserer starten på en langt større endring, og at det som er i ferd med å skje nå, er at den svake part i samfunnet får større makt. Det er bra for demokratiet. Og det er bra - for oss alle.

Gi meg en trommeslager
Stadig tar jeg i å surfe rundt på Facebook og her om dagen kom over en Facebookoppdatering, som fikk meg til å stoppe opp og å tenke litt - og de som kjenner meg godt vet at jeg liker godt å stoppe litt og å tenke. Og jeg tenkte på barne-lærdom: "Den som kun tar humor kun for humor og alvor kun for alvor har skjønt like lite av begge deler." Men tilbake til denne Facebook statusen som jeg får lyst til å dele her:
Gi oss en Watts! Og noe av det beste med #metoo er at det kan bidra til at vi får flere som Charlie Watts. Når maktpersoner mister bakkekontakten, må noen våge å gi dem råd, si dem imot - si at «Hallo dette er ikke greit!». Dette er derfor jeg stadig snakker om viktigheten av tillit, takhøyde og om mangfold - våg å omgi deg med personer, kollegaer, medarbeidere, venner som våger å si deg imot. Som våger å gi deg råd om at det du gjør nå er ikke greit. Ingen er perfekte, ingen er så veldig mye bedre enn andre. Men omgir du deg med personer, medarbeidere, kollegaer som alltid er enig med deg, som ikke våger å si deg imot eller gi deg råd? Da kan du lett havne i fella.
Vi trenger alle å omgås mennesker som våger å si oss imot. Og spesielt leder må omgås mennesker som tør i si i mot dem. Derfor snakker jeg så mye om den nye lederrollen og viktigheten av mangfold - og det er ikke en kjønnskamp. Det handler om å få perspektiv.
Kanskje hadde Giske-saken sett annerledes ut om han hadde en Watts, men det gjelder ikke bare Giske. Det gjelder oss alle. Vi må alle lære oss å omgås folk som tør å si oss imot.
Vil du høre mer om hva jeg mener om fremtidens arbeidsliv? Sett på God Morgen Norge på TV2 mandag morgen da vel 😊
Men hva mener du? Del gjerne her i kommentarfeltet - og god helg!
Hilsen Trine
trine@hammerhanborg.com
www.hammerhanborg.no
#jobb #metoo