RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Trine Larsen

Gjør din plikt, krev din rett!

Nordmenn har utviklet seg til å bli et folk som forventer en fullpensjons-selvrealisering uten å måtte ofre noen som helst komfort for å få det. 

Boligprisene går ned. Oljeprisen er usikker. Arbeidsledigheten stiger. Det ser ikke ut til å bli mye lysere i 2014 og Norges Bank nedjusterte de økonomiske utsiktene før jul. Senest i dag kan vi lese i Finansavisen at «gullalderen» er over i Norge.

Likevel forventer nordmenn at vi fortsatt skal få all luksus levert i fanget. Uten at vi gidder å anstrenge oss.

John F. Kennedy blir ofte sitert på sin oppfordring til det amerikanske folket om å ikke spørre seg hva landet kunne gjøre for dem, men hva de kunne gjøre for sitt land. Mange i arbeidslivet hadde kanskje trengt å høre litt nærmere på hva han hadde å si.

Du skal ikke reise lengre enn til vårt naboland Sverige for å finne en helt annen innstilling til arbeidet enn hva vi har her. Det er ikke særlig rart at mange norske bedrifter foretrekker å ansette svensker i stedet for nordmenn. De ser hvem som har best innstilling til jobben.

Vi har blitt så godt tilvente at vi forlanger å få alt, uten at vi er villige til å anstrenge oss for å få det.

Dette viser seg også i vår innstilling til ferien. I år har mange har en veldig lang juleferie. Men det er ikke noe unikt. Det virker som nordmenn snart jobber firedagersuker.

Jeg snakker selvfølgelig ikke om alle. Det finnes mange folk som jobber veldig hardt, i alle slags stillinger. De jobber helger, kvelder og netter uten å klage. De forstår at før de kan kreve, må de også gjøre sin plikt. Men samtidig er det også stadig flere som kutter dagene og utvider helgene i begge endene, uten dårlig samvittighet av den grunn.

Anne-Kari Bratten i Spekter mener at det er feil at voksne kvinner velger deltid og oppfordrer kvinner til å jobbe mer. Jeg synes hun har mange kloke meninger. Men hva med mannfolka? Skal ikke mennene også jobbe mer og lengre? De mest gunstige pensjonsalderjobbene har jo gutta skaffet seg.

Bratten sier hun vil gjeninnføre arbeiderbevegelsens gamle parole «gjør din plikt, krev din rett». Og jeg synes hun har et poeng. Jeg tror at dette er holdninger man får fra sin oppvekst og oppdragelse.

Er det en ting jeg er glad jeg fikk med meg fra min far så var det hans innstilling til plikten. Et ord som dessverre opptrer altfor sjelden i dagligtalen. Vi lever i en tid hvor det virker som alt som betyr noe er selvrealisering og det å gå sin egen frie vei. Men jeg tror det finnes en egen verdi i å gjøre sin plikt og ta ansvar. Vi trenger å se oss selv i større grad som en del av et samfunn, en arbeidsplass, og mindre som individer.

Vi har lett for å se på våre barn og tenke at de er late, og at de krever mer enn de leverer. Men det er vi som foreldre som må tenke på hvordan vi oppdrar ungene. Når dagens foreldre opptrer som servicemedarbeidere og hjemmet er blitt et hotell hvor ungene ikke har noen form for plikter eller ansvar for hjemmets felleskap, kan vi heller ikke forvente at de får en annen innstilling til jobben.  Dagens barn bestemmer hva familien skal spise og hvor de skal dra på ferie.

Fordi foreldrene er for stressa og konfliktsky får barna vokse opp med en forventning om at alle skal tilpasse seg dem. Dette funker svært dårlig når ungen omsider kommer inn på et jobbintervju, uten å kunne vise til verken arbeidserfaring eller arbeidsmoral.

Jeg vet at jeg ikke ønsker å ansette noen som bare krever, men ikke leverer. Og jeg tror du er enig med meg, eller?