RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Trine Larsen

Gubbene styrer på

 


Flere store selskaper med staten på eiersiden har i løpet av kort tid byttet toppsjef. Og hvem får jobben med å lede Statoil, Yara og Telenor? Jo, utelukkende menn. Og som Linda Bernander Silseth så godt sier det: -Sett utenfra er de klin like.  

Forskning viser at mangfold gir bedre økonomiske resultater, og ved å systematisk utelukke kvinner velger man vekk 50 prosent av talentene. Det er mange som reagerer når mann etter mann blir satt til å fylle de viktigste jobbene i våre største selskaper. Gang på gang er unnskyldningen at det ikke var «nok kvalifiserte kvinnelige kandidater».

Det er ikke min erfaring. Jeg har rekruttert kvinner til lederposisjoner i ti år, og opplever at kvinner både er kvalifiserte og har viljen.

Derimot sier det seg selv at man ikke finner disse kvinnene når styrelederne i de største norske selskapene bruker de samme gråhårede hodejegerne med de samme nettverkene til å jakte på topplederkandidater.

Du finner ikke så mange jordbær om du bare leter i en potetåker.

Gjennom å begrense hvor man leter er det begrenset hva man finner av kvinner med riktig profil. Slik får du en selvoppfyllende profeti der styrene får akkurat det de bestiller: en liten gruppe menn, med samme utdanning fra like institusjoner og jevnt over samme erfaringsbakgrunn. Da blir det enkelt å påstå at det ikke fantes noen «kvalifiserte kvinnelige kandidater».

Min erfaring er den motsatte.

Den som vil finne kvalifiserte kvinner, finner dem. Det gjelder bare å tenke litt utenfor boksen. Det gjelder å bruke nye medier og kanaler og det gjelder å lete i andre nettverk. Dessverre er det alt for mange i min bransje som fortsatt tenker og jobber altfor snevert og med en utdatert metodikk.

Rekruttering handler om mer enn en formell og tradisjonell CV. Det handler om å finne kandidater med drivere, motivasjon, moral og verdier som er sammenfallende med bedriften. Når Jon Fredriksen rekrutterer Jo Lunder fra VimpelCom til shipping, er ikke bransjeerfaring lenger så viktig. Det er Lunders personlige egenskaper og egnethet som er avgjørende.

Kritikken av rekrutteringsarbeidet har haglet, og det etterlyses flere kvinner i topplederstillinger i det private næringsliv. Vi trenger mer variasjon blant lederne. Jeg mener det nå virkelig er på tide at Monica Meland kommer på banen med handling - og ikke bare truer styremedlemmer med sparken.

Hva mener du?

 

Hilsen Trine 

 

 

#jobb #jobbblogg #jobbtrine #rekruttering #ledelse #toppleder #kvinner #diskriminering #jobb_blogg