Gå til sidens hovedinnhold

Ikke vær en klisjé

Foto: Hammer & Hanborg

Det er enkelt å gå i klisjé-fellen når du skriver en jobbsøknad.

«Jeg er selvstendig, og jobber like godt alene som sammen med andre. Jeg er løsningsorientert, fleksibel og proaktiv. Og i tillegg er jeg positiv». Mange jobbsøknader er fulle av fine, men akk så tomme ord. En klisjé er et ord eller utrykk som har blitt brukt så ofte at det nærmest har mistet sin mening. Bruker du for mange av dem er faren at søknaden din fremstår som helt meningsløs. Her er fem ord og utrykk du bør passe deg for:

Selvstendig

«Jeg er selvstendig» er kanskje den setningen som brukes oftest i jobbsøknader. Men hva betyr det egentlig – hva er det som gjør at du kan kalle deg selvstendig i en arbeidssammenheng? Finn svaret på det og skriv heller det i søknaden din.

Proaktiv

Det er ikke så mange år siden dette ordet fant veien inn i det norske språket, og bruken av det har tatt helt av. Og når et ord brukes så ofte av så mange nærmer det seg å bli en klisjé. En utfordring er at mange arbeidsgivere har ordet i stillingsannonsene, og da kan det være fristende også å bruke det i søknaden. Mitt råd er heller å forsøke å være så konkret som mulig – hva er det du faktisk gjør for å være aktiv og virksom før du egentlig må?

Jobber like godt sammen med andre som på egen hånd

Det er ingen som vil ansette personer som ikke greier å samarbeide med andre eller som ikke greier å jobbe uten at sjefen hele tiden må fortelle hva de skal gjøre. Likevel føler mange at de uansett må skrive denne meningsløse setningen. Det positive er at det kan gi deg en mulighet til å skille deg ut ved å finne en annen måte å formulere deg på. Hvis du mener at du faktisk er bedre til å jobbe sammen med andre enn snittet bør du forsøke å konkretisere det. Hva er det du bidrar med som får samarbeidet til å flyte ekstra godt?

Positiv

Hvis du leser igjennom søknaden din og finner dette ordet må du tvinge deg selv til å skrive hva det faktisk betyr. På hvilken måte er du positiv og hvilken verdi har det for en fremtidig arbeidsgiver?

Løsningsorientert

Dette er et typisk ord som høres bra ut, men som egentlig ikke betyr så mye. Vær heller konkret på hva du er dyktig til i en arbeidsprosess for å komme frem til en løsning.

Og til slutt: «Jeg, jeg og jeg»

Det er ikke en klisjé, men forsøk å unngå å begynne for mange setninger i en søknad med «jeg». Det ser lite profesjonelt ut at du ikke greier å finne på alternativer for «Jeg har jobbet som..», «Jeg hadde ansvar for..» og «Jeg er utdannet..».

Send meg klisjeer!

Hovedproblemet med klisjé-ordene er at de ikke betyr noe. Hvis du tvinger deg selv til å være konkret er det en garanti for at du holder deg unna de fleste fellene. Og husk at selv om det ofte flommer over av klisjeer i jobb-annonsene, så trenger ikke du bruke dem. Som Trond Viggo sier det – du må tenke sjæl og mene! Og har du kommet over klisjétunge jobbannonser så del de gjerne her eller mail de til meg!

Reklame

Husker du disse to idiotene?