Gå til sidens hovedinnhold

Kredittfella som kan koste deg jobben

Foto: Sara Johannessen ( Scanpix )

Her om dagen kunne vi lese om hvor enkelt det er å få lån via SMS. Vi som bor i Norge er jammen heldige. Det reklameres i hytt og pine om kjappe lån. De fleste i Norge har god økonomi og vi har på de fleste områder det vi materielt sett trenger. Men mye vil tydeligvis ha mer. Som en klok mann sa en gang: Altfor mange mennesker bruker penger de ikke har på å kjøpe ting de ikke ønsker seg for å imponere folk de ikke liker.

For nå kan generasjonen som er vant til å få og ha alt de ønsker seg låne litt ekstra via SMS. Ved å sende en enkel SMS kan du ta opp smålån for å betale uforutsette utgifter eller kjøpe noe du ikke har penger til akkurat nå. Høres det enkelt ut? Det er rett og slett for enkelt. Når ingen stiller ett eneste kritisk spørsmål om du faktisk kan betale tilbake lånet, bør det ringe mange alarmklokker. For når tilbudet er så enkelt at det er for godt til å være sant, er det ofte det. Du kan få lån til årlige effektiv rente på over 9000 prosent!

Det er med andre ord utrolig dumt å låne penger på SMS, men mange gjør det likevel. Og de som låner ut tjener gode penger. De hevder at man ikke havner i gjeldsfella gjennom å ta opp et lån på 3000 kroner. Det kan kanskje stemme, men det å venne seg til å ta opp kredittlån kan være det første, viktige skrittet på veien mot økonomiske problemer. Som Fagdirektør i Forbrukerrådet Jorge Jensen sier til NA24: dette er «privatøkonomisk masseødeleggelsesvåpen for unge». Jeg er så enig!Og det er ikke bare økonomisk du vil slite hvis du går i kredittfella. Det mange ikke er klar over er at økonomisk surr ikke bare kan gi deg problemer med å få boliglån, men kan koste deg drømmejobben. For når en potensiell arbeidsgiver finner ut at du ikke har styring på egen økonomi, kan det bety at du ikke får jobben.Det er ikke så rart - i noen stillinger kan du ha tilgang til å bruke penger på bedriftens vegne, og de er naturlig nok lite interessert i å overlate lommeboka til noen som har en broket fortid på den økonomiske fronten. For det blir stadig vanligere å utføre det som kalles utvidet referansekontroll for de som søker toppstillinger. Det betyr kort og godt at vi kvalitetssjekker CVen og blant annet kredittratingen din. Da kan et misligholdt tullelån på SMS slå ut. Da kan den nye mobiltelefonen du bare måtte ha, eller de kaffekoppene du kjøpe på kreditt bli veldig dyre for deg. Så ikke fall i fristelsen for å inngå disse idiotlånene. Selv om det er lovlig betyr det ikke at det er lurt.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen