*Nettavisen* Nyheter.

Kvinnene som betaler prisen

Foto: Shutterstock

Det kjedeligste jeg vet er når politikere står på Debatten på NRK og krangler om hvem som juger eller har tungt for det. I debatten om kvinner, lønn og likestilling synes jeg det er noe vesentlig som mangler.

Inga Marte Thorkildsen synes Knut Arild Hareide har tungt for det. Jeg synes de begge har det. Men midtveis i gårsdagens program Debatten fikk heldigvis Linn Stalsberg lov til å si noe. Hun forsøkte å ta opp noe som diskusjonen manglet, nemlig det at de fleste jobber fordi de må. Og de fleste jobber fulltid fordi de må. De fleste kan ikke velge å jobbe deltid. Mor og far må begge jobbe for å kunne bo, og ha penger til mat og klær. Man trenger ikke jobbe 70-timersuker for å kjenne på stresset ved å prestere på jobb, hente i barnehagen, følge barna på fritidsaktiviteter og opprettholde et hyggelig hjem. De fleste har det sånn.

Fri fra helgevasken

Fordi mange ikke rekker over alt har det blitt vanlig å kjøpe seg fri fra helgevasken. Det er ikke lenger noe vestkantfenomen eller noe bare vennene til Marte Krogh gjør. Dette tør jeg påstå har blitt vanlig for mange. Og det er vaskehjelpen som betaler prisen. Og veldig mange vaskehjelper kommer fra Polen. Polske vaskehjelper har også en familie. Mange av disse kvinnene har reist fra barna sine for å jobbe i Norge for at norske kvinner og menn skal kunne jobbe fulltid, ha en meningsfull karriere, være med på ungenes fritidsaktiviteter, ta i et tak på dugnaden og passe på aldrende foreldre. Det at norske unger skal ha to fulltidsarbeidende foreldre går på bekostning av andre kvinner og familier.

Den norske familien er jo bygget rundt tanken på to voksne i fulltidsarbeid, to barn i barnehage og fritidsaktiviteter og dugnader. Dette er den norske modellen. Ofte er omsorgsbehovet utvidet til aldrende besteforeldre som også trenger bistand.

Jeg mener man kan være kritisk til idealet om at to voksne skal jobbe fulltid når man har små barn - uten at dette trenger å sammenlignes med å prøve å gjeninnføre husmora eller at vi skal tilbake til 1800 tallet. I Debatten mente Stalsberg at vi må snakke mer om en arbeidslivsreform som skaper en balanse mellom arbeidet ute, og arbeidet hjemme. Det er på høy tid. Sannheten er at polske vaskehjelper betaler prisen for norske kvinners frigjøring. Dette bør også komme med i debatten, synes jeg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.