*Nettavisen* Nyheter.

Legg bort grønnfargen, vi er i digital omstilling!

Klikk på bildet for å forstørre.

 I Sverige mener regjeringen at programmering må inn i barneskolen dersom landet ikke skal bli hengende etter i utviklingen. I Norge vil regjeringen bruke én milliard over statsbudsjettet på digitalisering.

Førerløse biler fyker allerede rundt på veiene. Roboter og algoritmer tar over stadig flere rutineoppgaver som vi før måtte løse manuelt. Svenskene ser ingen vei utenom å gjøre programmering til pensum i barneskolen.

Den digitale transformasjonen vil påvirke oss alle. Men i blant føles det som om vi i Norge er vi mer opptatt av å diskutere fallet i oljeprisen og proklamere et nytt grønt skrifte enn å se de virkelig store linjene.

Det er derfor veldig interessant når Linda Lai, professor ved Handelshøyskolen BI, skriver om hvordan ledere må utvikle sin digitale kompetanse, dersom de skal klare å lede selskaper med suksess i fremtiden. Lai foreslår at alle nye ledere som rekrutteres skal svare konkret på hvordan digital teknologi kan brukes for at organisasjoner skal lykkes.

Jeg syns det er helt topp at det endelig blir diskutert at dette må opp på ledelsesnivå. Det er avgjørende å ha en toppledelse som forstår mulighetene som ligger i den digitale transformasjonen, men som også skjønner hvilke utfordringer som kommer skyllende inn over oss.

Så hva betyr dette for deg og meg?

For det første vil arbeidshverdagen totalt sett bli bedre. Arbeidsoppgavene og kommunikasjonen vil flyte bedre og kjedelig rutinearbeid overtas av roboter. En undersøkelse gjort av Roland Berger for Google i Europa viser at selskaper som har kommet langt i digital utvikling har sterkere økonomisk vekst og høyere tilfredshet blant de ansatte. Mulighetene ligger der, så lenge vi sammen klarer å unngå at enkeltgrupper rammes urettferdig hardt av utviklingen.

For samtidig som mange av dagens arbeidsoppgaver blir overflødige vil det også kreve at vi omstiller oss. Det kan bli tungt. Når regjeringen nå foreslår å bruke én milliard kroner på digitalisering i statsbudsjettet, ligger det blant annet inne at Husbanken skal få digitalisert sine tjenester, så man enkelt kan søke om lån hjemmefra. Det betyr at 40 000 arbeidstimer i kommunene «frigjøres».

I 2013 regnet Carl Benedikt Frey og Michale A. Osborne fra universitetet i Oxford ut at nesten halvparten av USAs jobber kunne forsvinne innen 2020, som følge av digitalisering. I Sverige kan også halvparten av dagens jobber være borte om 20 år som følge av automatisering. Tallene høres helt absurde ut og jeg har vanskelig for å tro at omfanget vil bli så stort. Men akkurat som under den industrielle revolusjonen, er det ingen tvil om at den digitale transformasjonen føre til at mange jobber forsvinner.

For dem som i dag utfører disse oppgavene er det klart at det kan være dramatisk. Men for samfunnet som helhet er det bra at spinnerske ikke lenger er en vanlig jobb. Gjennom å automatisere arbeidsoppgaver frigjør vi kapasitet til nye oppgaver. Det er med på å drive utviklingen av samfunnet framover. Og vi har det bedre i dag enn på 1700-tallet.

Og tenk på alt det positive som også vil følge digitaliseringen. Når du rasjonaliserer ett sted får du mer tid og penger til å bruke andre steder. Vi kan med tanke på bærekraft også tenke oss at vi ikke øker konsumet som før, men heller kan effektivisere for eksempel omsorg og utdanning. Vi bør heller ikke være så bekymret for eldrebølgen, digitaliseringen gir oss store muligheter til å løse denne enorme utfordringen.

De nye oppgavene vil stille krav til oss alle når det gjelder å lære nye ting, men jeg er optimist. Jeg tror de fleste av oss faktisk liker å utvikle seg. Den industrielle revolusjonen frigjorde oss fra kjedelig og tungt fysisk arbeid. Den digitale transformasjonen vil frigjøre oss fra kjedelig rutinearbeid.

Hva mener du? Tror du jobben din blir digitalisert bort?

#jobb #jobbtrine #digitalisering #ledelse #statsbudsjettet #roboter #barneskolen #digital #transformasjon #husbanken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.