Lønnen følger rollen, ikke deg som person

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Foto: Nettavisen


Når toppledere skifter jobb har de en tendens til å tiltrekke seg oppmerksomhet, og dette er spesielt sant når noen går fra å være administrerende direktør i et stort PR-selskap til å skulle bli statssekretær på Statsministerens kontor.

Et velkjent mantra fra høyresiden er at «det skal lønne seg å jobbe». Jeg skal ikke spekulere for mye i hva som ligger i det, men jeg noterer meg at Julie Brodtkorb går ned 600 000 kroner i lønn når hun nå går fra topplederstillingen i kommunikasjonsselskapet JKL for å hjelpe Erna Solberg med utformingen av en ny borgerlig regjering. At hun velger en jobb som er dårligere betalt enn den hun kom fra, gjør at hun havner i en kategori blant jobbskifter som tilhører mindretallet.

Jeg har vært involvert i veldig mange ansettelsesprosesser opp gjennom tiden, og det er helt klart slik at de fleste jobbsøkerne forventer at de automatisk skal gå opp i lønn når de bytter jobb. Og selv om de i realiteten beveger seg horisontalt, eller skifter beite helt, er det å skulle gå ned i lønn nærmest utenkelig. Noen ganger leder dette til at man kanskje sier nei til drømmejobben.

Nå sier ikke jeg at lønn er ubetydelig, da hadde det ikke vært så mye fokus på det. For noen er pengene veldig viktig, samtidig som det for andre er viktig til man når et visst nivå. I USA har forskerne Daniel Kahneman og Angus Deaton pekt på at de fleste blir lykkeligere med lønnsøkninger opp til 75 000 dollar, cirka 440 000 kroner, men at det deretter flater ut. Eller som Arnold Schwarzenegger skal ha sagt «Money doesn't make you happy. I now have $50 million but I was just as happy when I had $48 million».

Innen forskning på motivasjon og ledelse snakker man ofte om indre og ytre motivasjon. Indre motivasjon beskriver en form for motivasjon der man drives av en interesse og glede av å gjøre den jobben man gjør, mens den ytre motivasjonen kommer i form av eksterne belønninger - som for eksempel lønn eller karakterer. Flere studier har påpekt at lønn ikke nødvendigvis er så viktig for å motivere mennesker, og at for sterk fokus på lønn eller andre eksterne faktorer, kan føre til at en persons indre motivasjon blir svakere.

Det kan være mange grunner til at vi forventer oss en økning i lønnen. Og jeg tror at mange av oss vurderer vår personlige verdi i for stor grad ut fra bunnlinjen på lønnsslippen. Dette er skummelt fordi vi faktisk har flere sider enn det vi evalueres på i jobb, og at vi lett glemmer å utvikle oss om vi bare studerer for å få gode karakterer, og ikke for å forstå.

Det hender jeg får telefoner fra ledere i globale selskaper som ber om råd i lønnsforhandlinger, og som tror de skal gå opp i lønn om de går til et mindre norsk selskap. Men mange av de som ensidig fokuserer på lønn går glipp av noen verdifulle erfaringer. Personlig tror jeg at det kan være vel så givende å gjøre noe helt annet en gang i blant. Du er nødt til å tenke på helheten av hva du kan få i din nye rolle, ikke bare lønnen. For lønnen følger stillingen og ikke deg som person.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.