Nå er det jul igjen

 

Mange vil nok si at det er for tidlig, men like forutsigbart som julebrus og julelys vil fulle 50-åringer snart sjangle seg gjennom norske julegater.

Julebordene, som i utgangspunktet skal være en hyggelig kveld med kolleger, kan fort utarte seg til noe helt annet enn hyggelig. Og kvelden kan bli til både natt og tidlig morgen.

I arbeidslivet skal julebordet være som en gave fra bedriften til de ansatte. Vi feirer de gode resultatene fra året som har gått, med håp om at neste år skal bli like godt som dette året. Derfor er det ikke så rart at en del velger å avlyse julebordet i år, eller i hvert fall modere festen. For det har noe umusikalsk ved seg å fråtse samtidig som mange har mistet jobben sin.

Jeg vet ikke når og hvordan julebordet gikk fra å være et hyggelig og inkluderende selskap til å bli et angstframkallende fylleslag for enkelte, men det er uansett ikke et sunnhetstegn at 20-åringene klager over gamlingenes fyllevaner på disse julebordene. Kanskje er det også er et signal om at tiden er inne for litt måtehold?

Med jevne mellomrom kan vi lese om den fæle ungdommen og ungdomsfylla. Men visste du at etter 2003 har det gjennomsnittlige alkoholforbruket blant unge faktisk gått ned? Ulike undersøkelser fra blant annet Ungdata, ESPAD og andre, viser den samme tendensen: dagens unge drikker mindre enn før.

Det er jo en god nyhet. Men samtidig har det skjedd en økning i det samlede alkoholforbruket i befolkningen. Hvordan henger dette sammen?

Det tyder på at eldre drikker mer enn unge, og at økningen i alkoholforbruket særlig har kommet for dem over 50 år. Økning i omsetningen har særlig kommet innenfor vin, mens typisk drikkevalg for ungdom er øl, cider og rusbrus.

Selv hører jeg at unge i 20-årene forteller om at de er sjokkert over fyllekulturen på norske julebord. Og jeg synes det er trist at unge, i starten av sin karriere, møter denne ukulturen i arbeidslivet.

Det er lederen som har ansvar for å sette standarden, og det er viktig å huske at julebordet ikke er et privat arrangement. Det er et jobbarrangement og arbeidsmiljøloven gjelder fortsatt. Det betyr at lederansvaret ikke opphører selv om det er fest, og oppførselen må stå i forhold til dette.

Det er derfor viktig at du som leder kommuniserer med dine medarbeidere et budskap som gjør det tydelig at julebordet ikke er en fyllefest, og at det dermed er helt klart for alle at julebord som er arrangert av arbeidsgiver ikke er å betrakte som en privatfest der man kan gjøre som man vil.

Hva synes du? Er det for mye fyll på julebordet?

Hilsen Trine

#jobb_blogg #jobbtrine #julebord #fyll #ledelse #ung #gammel

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.