*Nettavisen* Nyheter.

Sex, privatliv og bytte av jobb: hva bør du dele på jobbintervjuet?

Det er grenser for hvor mye arbeidsgiveren trenger å vite om en arbeidssøker, men å lyve eller skjule viktige opplysninger under et jobbintervju er lite smart. Det gjelder også om du ikke blir spurt om ting du selv mener er relevant.

Men hva er det du som jobbsøker bør fortelle en fremtidig arbeidsgiver tidlig i søkeprosessen?

Det er ikke alltid så lett å vite hvor grensen går, men det som på en eller annen måte kan påvirke hvordan du kan utføre jobben må du være ærlig om ved første møte.

Hvem du har sex med er som regel ikke relevante opplysninger, men er du i ansettelsesprosess for å bli ny NRK-sjef er det lurt å fortelle at du har et forhold med en av sjefene i konkurrenten TV2. Det å ha et forhold til en med en ledende stilling hos en konkurrent er vanligvis ikke et problem, men det er greit å være åpen om det til en fremtidig arbeidsgiver.

Få gjør som Liv Løberg, men noen forsøker seg på det som i beste fall kan kalles halvsannheter. Har du strøket i noen fag og allikevel bruker tittelen som man først får når alle eksamener er bestått? Det er å jukse, og når det blir oppdaget er det dumt at man selv ikke fortalte det. Man undrer jo om det er andre viktige opplysninger som er holdt tilbake.

Det er mange måter å få seg en ny jobb på, men lyver du i CVen din, overdriver hva du har fått til eller hva du faktisk kan håndtere, har du fått en jobb som kan koste deg dyrt. Det er ikke verdt det hvis du må selge sjelen din og bryte egne etiske grenser. Og det vil før eller siden straffe seg.

For det er blitt vanlig å utføre det som kalles utvidet referansekontroll. Det betyr kort og godt at vi kvalitetssjekker CVen din, din kredittrating og kanskje også rullebladet ditt. Blir du fortalt at de vil sjekke dine opplysninger eller at du må gjennom en sikkerhetsklarering bør du på eget initiativ fortelle om det de uansett kommer til å finne.

Heldigvis er de fleste av oss laget slik at det å lyve ikke er så lett. Vi er rett og slett ganske dårlige til det. Kjenner du en uro i magen og er usikker på om du skal fortelle noe på et intervju, er det ofte et sterkt signal på at dette er noe du bør fortelle. Tommelfingerregelen bør være at er du i tvil, så si det. Men man trenger ikke komme med alle mulige private detaljer. Jeg pleier å bruke eksemplet at det er greit å vite at du er skilt, men du trenger og bør ikke fortelle hvorfor! Noen legger ut om de mest pinlige private detaljene og det er jo ikke poenget med jobbintervjuet.

Jeg har hatt kandidater som har kommet svært langt og vært igjennom flere intervjuer før de har fortalt at de har helseplager som vil påvirke jobben. Det er ikke uoverstigelige utfordringer, men definitivt opplysninger som skulle ha kommet frem tidligere. Min erfaring er at arbeidsgivere er ganske positive til å finne løsninger. Men man blir ikke så veldig positiv om det er opplysninger som kommer etter ansettelsen. Det er en dårlig start på et arbeidsforhold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.