*Nettavisen* Nyheter.

Slik får du en mentor


Foto: John Andresen

Ofte møter jeg flinke folk som forteller meg hvor mye de har lært av sin mentor. Og flere av våre dyktigste ledere roser sin mentor og mener de ikke hadde vært der de er i dag uten støtten og lærdommen de har fått.

Her om dagen traff jeg Yngve. Hans mentorhistorie synes jeg var litt ekstra morsom. Yngve Kveine er kommunikasjonsdirektør ved Handelshøyskolen BI, og i 2011 fikk han tilbud om å gå på et lederkurs. Kurset varte i 12 måneder, men skulle komme til å handle om mye mer enn tradisjonell ledelse.

Etter grundige samtaler fikk Yngve Kveine tildelt Andreas Middelthon som mentor. Dette var basert på erfaring, arbeidsoppgaver og Yngves egne ønsker. De utviklet raskt et godt tillitsforhold, noe som er en forutsetning for en god mentorrelasjon.

I mange måneder jobbet de med å utvikle Yngve som leder. Likevel fant de ut at det var noe som lugget i Kveines tanker. Det var noe uforløst som måtte gripes fatt i. Utover året ble det klarere for dem begge at Yngves skrivedrøm måtte forfølges. Tilfeldighetene ville ha det til at Yngve i denne perioden skulle ha pappaperm. Sammen ble de enige om at dette var sjansen han hadde. Kveine skrev og skrev, og etter tre måneder sendte han inn 38 sider til forlagsmannen Tiger Garte.

Tre år etter gir Kveine ut boka Lyden av asfalt på Tigerforlaget. Boka er en oppvekstroman fra Groruddalen i Oslo på 80- og 90-tallet, og Jokke & Valentinerne ligger som musikalsk bakteppe. Det litterære landskapet er fylt med samtidsreferanser og sterke skildringer, og Tom Egeland sier følgende om boka: «En sjarmerende, gjenkjennelig og vemodig roman for alle oss som har vokst opp i Groruddalen, og alle som lurer på hvordan det var.» I tillegg har Christopher Nielsen, Joachim Nielsens bror, gitt Kveine lov til å bruke en av hans legendariske tegninger på omslaget. Jeg gleder meg til å lese!

For Yngve var det viktig å få ut denne forfatterdrømmen, og jeg tror det også vil gjøre han til en enda bedre leder. For livet handler jo om å leve ut sine drømmer. Prøve og feile. Det er det vi lærer av, og gjør oss bedre. Noen ganger vil en samtalepartner, en mentor eller en coach være den som hjelpe deg på veien.

5 tips til deg som ønsker en mentor:

1. Bestem deg

Er du klar for å dele, spørre og snakke med en du ikke kjenner? Du må være åpen for det, du må være villig til å by på deg selv, til å dele, også det du er utrygg på, ikke være så politisk korrekt.

2. Ikke vær så redd for å få nei

De fleste vil oppleve det som et kompliment å bli spurt om å være mentor. Og skulle du få et nei er nok årsaken tiden og ikke det at du spurte.

3. Velg med omhu

Velg en du ser opp til, og som kan det du ønsker å få av erfaringer. Du har muligens sett deg ut noen forbilder du har jobbet sammen med? En tidligere leder eller nær leder, som du har likt. Ta kontakt. Bruk nettverket. Og husk at din mentor absolutt bør komme utenfra bedriften.

4. Finn deres egen form

Kanskje vil dere ha faste møter, månedlige frokoster? Ulike temaer du vil diskutere? Dette bør du avklare sammen din mentor. Dere må finne egen form.

5. Just do it!

Gå fra tanken til handling. Send en kort mail, følg opp med en telefonsamtale. Det verste som kan skje er at du får nei. Og husk at du får ikke et ja om du ikke spør.

Lykke til!

#jobb #mentor #lydenavasfalt #ledelse

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag