Slik får du mer i lønn

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX NORGE)
Nå er tiden inne for lønnspraten. Gruer du deg? Synes du som de fleste andre at lønn er litt ubehagelig å snakke om? Her er noen tips som kan hjelpe deg på veien til lønnsøkning.

Først og fremst, finn ut om bedriften går med overskudd. Er svaret nei, er det kanskje feil tidspunkt for å spørre om lønnsøkning. Om ja, er muligheten større for at pengepungen vil rasle litt høyere neste måned.

Før en lønnsforhandling, må du være forberedt. Lag deg gjerne en jukselapp, så du husker på hva du skal si.

Kom med konkrete eksempler på hvorfor du mener din arbeidsinnsats er verdt en lønnsøkning. Har du bidratt til å redusere kostnader? Har dine ideer medført at dere jobber smartere? Regn ut hva denne effektiviseringen betyr i kroner og øre for bedriften. Ta for eksempel tiden dere sparer ganger lønnskostnader. Sitter du ikke på disse tallene, kan du jo eksempelvis bruke gjennomsnittslønnen i Norge i regnestykket ditt. Det viktigste er at du kommer frem til et omtrentlig tall som viser hva din innsats er verdt. Og husk at det ikke bare er salgsinntektene som er viktig. Kostnader spiller en stor rolle og er viktige for arbeidsgiver å redusere.

Bidrar du direkte med salg er det selvsagt enklere å dokumentere hva du er verdt for bedriften. Men det er mange måter å drive salg på. Se for eksempel på en journalist som bidrar med saker som gjør at avisen får flere lesere og dermed høyere annonseinntekter. Dette er også en form for salg som man bør vise til i lønnsforhandlingene.

Har du fått nye arbeidsoppgaver eller mer ansvar, har du et godt argument for å be om høyere lønn.

Du kan også sjekke konsumprisindeksen (KPI) og bruke den som en guide. Har du ikke fått lønnsøkning og KPI er på 2 %, har du i realiteten gått ned 2 % i lønn…

Og du, ikke argumenter med at «jeg synes jeg fortjener mer fordi jeg er flink og fordi Hanne tjener mer enn meg.» Det er rett og slett lite taktisk smart. Konkretiser, og kom med eksempler på hva du bidrar med!

Hvis det ikke fungerer, og du ikke får den lønnsøkningen du mener du fortjener, bør du tenke på å se etter nye jobbmuligheter. Det er ofte slik at den lønnen du starter med vil følge deg med en liten justering årlig. De store lønnshoppene får du som regel kun ved bytte av jobb.

Du kan også lese mine tips i Dagbladet.

Lykke til!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.