*Nettavisen* Nyheter.

Ta ansvar, be om hjelp!

Folkeeventyr er spennende lesning. De beste eventyrene har et budskap og en moral som er like aktuelle i dag, som da eventyrene ble skrevet ned. Et av budskapene jeg liker best er fra eventyret om Askeladden og de gode hjelperne, hvor moralen er at du må benytte deg av hjelp for å lykkes.

For meg som har jobbet så mye med rekruttering er det lett å bli skremt av hvor lite mange tenker på personalpolitikk og ansettelseskontrakter. Er du leder av en bedrift er du også leder og foresatt for dine ansatte. Det betyr at man har et ansvar for å gi de ansatte et trygt arbeidsforhold. Det gjelder spesielt de yngste medarbeiderne.

Jeg synes det er et stort problem at mange unge deltidsarbeidende ikke får arbeidsavtaler, og at dette er blitt vanlig i enkelte bransjer. Problemet er størst hos små bedrifter, da særlig i klesbutikker og restauranter, hvor man ikke har egne personalavdelinger, men en daglig leder som skal gjøre «alt».

Ulempene med manglende eller mangelfulle kontrakter faller også sammen med problemene rundt stadig mer utstrakt bruk av «prøvejobbing». Gratis prøvejobbing er lovlig, men da må det kontraktfestes. Slik det foregår nå virker det så utbredt blant servering og butikk at det begynner å minne om sosial dumping. Det skapes en kultur om at du må jobbe gratis og uten kontrakt fordi det er hundrevis av andre unge som vil ha jobben din.

Dessuten mener jeg at en person som gjør en jobb for en annen, skal få betaling for jobb utført. Det spiller ingen rolle om det er prøvejobbing, eller om man jobber nærmest gratis i frivillige organisasjoner i påvente av en jobb man er lovet men som aldri kommer. Vedkommende legger ned timer av sitt eget liv for noen andres fortjeneste. Det skal kompenseres.

Til deg som er ung og ny i arbeidslivet vil jeg anbefale deg å lese om dine rettigheter her

Så til deg som arbeidsgiver vil jeg si: Det er fantastisk med gründere, og jeg skjønner at det kan bli mye å gjøre. Jeg kjenner selv igjen hvor mye arbeid det blir med personalpolitikk, når man ikke har egen HR-avdeling. Det er et helt eget fag, hvor det er veldig mye man må passe på.

Invester heller i god hjelp fra et bemanningsbyrå, eller kontakt Arbeidstilsynet. Fornøyde ansatte er nemlig mer proaktive og serviceinnstilte enn de som er usikre på sine rettigheter og lønnsavtaler, eller om de faktisk har en jobb.

Altfor mange småbedriftseiere har en høy terskel for å kontakte bemanningsbyråer. Det trenger de ikke ha. Det er enklere om alle konsentrerer seg om det man kan best. Og overlater bemanningen til de som kjenner markedet, og ikke minst reglene.

Bemanningsbyråene er gode hjelpere og kan være løsningen for mange. Dette er kompetente fagfolk som gjør at bedrifter og gründere slipper å legge ned mange timer på oppgaver de ikke kan selv. Det er også mulig å få masse god hjelp av Arbeidstilsynet, de er her for oss alle, for å drive kontroll og veiledning om arbeidsmiljø.

Når man ansetter unge mennesker har man et særlig ansvar for å bidra til at disse får med seg positive erfaringer fra arbeidslivet. Lederrollen er like mye en foresattrolle og ledere må huske på det ansvaret som kommer av sin stilling. Vær derfor ikke redd for å be om hjelp for å lykkes bedre!

#jobb #arbeidstilsynet #bemanningsbyrå #arbeidskontrakt #prøvejobb #ung

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag