*Nettavisen* Nyheter.

Unngå mandag morra blues

Julebordsesongen er i gang. Det som i utgangspunktet skal være en hyggelig kveld med kollegaer kan fort skeie ut og påvirke karrieren din negativt. For julebordet på jobben er ikke et privat selskap. Det betyr at dårlig oppførsel kan gi følger når mandagen kommer.

Klisjeen «fylla har skylda» holder selvfølgelig ikke som unnskyldning, men det er ingen tvil om at de fleste problemer oppstår som en følge av for mye alkohol. Det er når fylla melder sin ankomst at 1+1 blir 3, tafsingen tar overhånd, intrigene bobler opp til overflaten og sannhetsordene til sjefen skal sies.

I verste fall kan dårlig oppførsel på julebordet faktisk gi deg sparken. Unngå å bli overstadig beruset, gi uønsket seksuell oppmerksomhet overfor andre ansatte, uttrykke deg med grove verbale ytringer eller slåss.

Ledere har et ekstra ansvar og de bør gå foran med et godt eksempel også på julebordet. De må huske at de er ledere selv om festen er utenfor kontoret. Det er lederne som legger listen for hvordan kvelden skal utvikle seg. Jeg sammenligner ofte en lederrolle som å være en foresatt, og du går vel foran som et godt eksempel for barna dine? Akkurat det samme gjelder i lederrollen, du skal gå foran som et godt eksempel.

Det er viktig å huske at julebordet også kan være en mulighet. Bruk den mer løsslupne og uformelle stemningen til å vise deg fra en annen side enn det du får gjort på jobben. Julebordet er en ypperlig anledning for å bli bedre kjent med dem du ikke jobber tettest med ellers. Du får muligheten til å ta ansvar for at alle rundt deg føler seg vel. Det er noe som vil bli husket når mandagen kommer. Da kan julebordet fremme karrieren din i stedet for å ødelegge den.

Kort oppsummert

  • Fyll = trøbbel
  • Ta ansvar for slitne kollegaer.
  • Sørg for å bli husket for ditt positive bidrag.

Tips til arbeidsgivere

  • Husk at det er du som legger lista - Gå foran med et godt eksempel!
  • Ikke vær så raus med alkoholen, det er helt bak mål å ha fri bar.
  • Betaler ikke du som arbeidsgiver hele festen, må du sørge for at det ikke blir for dyrt for den enkelte å delta. Jula er en dyr tid for de fleste.
  • Sørg for at festen er noe som inkluderer alle, også de som ikke drikker.

Les også om hvorfor du bør unngå å ha sex på julebordet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.