RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Trym Riksen

Dyrt og populært II

Vårstemning er godstemning. I alle fall i aksjemarkedet i 2010. Investorene ser nå flere muligheter der hvor de tidligere bare så risiko.

For et års tid siden var det få som trodde at aksjemarkedet ville snu til det bedre. Pessimistene så ikke at børsen allerede hadde snudd, og at økonomien var på bedringens vei. I dag er situasjonen snudd på hodet. De fleste tror at oppturen i aksjemarkedet, som de i fjor stilte seg så skeptiske til, vil fortsette og at veksten i økonomien vil tilta utover i 2010.

 

Grafen ovenfor viser sentimentet i markedet, representert ved DnB NOR Stemningsbarometer. Det er en bred stemningsmåling som har til hensikt å reflektere hva markedsaktørene tror om børsutsiktene. Når barometret er over null, er folk optimistiske, og når barometret er på minussiden, er de pessimistiske. I dag er barometret 1,35 standardavvik over snittet siden 1997 og man må tilbake til januar i år for å finne maken til optimisme. Her finner du hva jeg skrev om dette temaet ved inngangen til 2010.

Poenget med barometret er todelt:

1)      For det første illustrerer sentimentmålingen at folks oppfatning av børsutsiktene endrer seg kjappere og oftere enn endringer i fundamentaløkonomiske data som vekst og vendepunkter i veksten.

2)      For det andre kan man beregne hva avkastningen er i kjølvannet av høye og lave sentimentnoteringer. All erfaring med denne typen barometre forteller oss at optimisme avler dårlig avkastning, mens pessimisme avler god avkastning. Kortsiktige sentimentbarometre som DnB NOR Stemningsbarometer er best for å forstå kortsiktige markedsbevegelser, mens langsiktige sentimentbarometre som markedsprising er best for å forstå markedsbevegelser over svært lange (opptil 20 år) tidsperioder.

Kortsiktige sentimentbarometre er derfor helt uunnværlige for dem som forsøker å tjene penger på kortsiktige markedsbevegelser. For dem som har en lengre tidshorisont enn fra uke til uke og måned til måned, er kortsiktige barometre en påminnelse om at det er mye kortsiktig støy som kan sette en mer langsiktig investeringsstrategi på prøve; en langsiktig investor kan ha rett når det gjelder den primære markedstrenden, men må være forberedt på at man omtrent halvparten av tiden vil være på kollisjonskurs med den populære mening.

Så hva med veien videre? Om ikke annet har i alle fall oddsene for det utfallet du er interessert i, endret seg betydelig det siste året.