RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Trym Riksen

En perfekt storm, nesten

Markedsforholdene har sjelden vært så mye verre enn i forrige uke. Her hjemme var vi vitne til nesten ti prosents svingning fra bunn til topp i løpet av én dag. Det var duket for en perfekt storm.

 

I forrige uke skrev jeg at vi for tiden er midt inni et møkkamarked. Det skulle ikke gå lang tid før den merkelappen var fortjent. Fra sluttkurs fredag den 18. januar til bunnpunktet tirsdag den 22. januar, falt Oslo Børs 12 prosent. På det tidspunktet var det, slik jeg oppfattet det, riktig å bruke «krakk» som betegnelse på utviklingen i markedet. Et krakk er kjennetegnet blant annet ved en brå markedsbevegelse hvor pyskologien blant markedsaktørene spiller en sentral rolle. Hadde ikke den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, kuttet renten tirsdag ettermiddag, er det ikke gitt at markedet skulle bunne ut den dagen. Mye lå til rette for en perfekt storm, som ble avverget av den amerikanske sentralbanken i siste øyeblikk.

 

Utbredt pessimisme

Det finnes mange måter å forholde seg til markedsstemningen på. Mange foretrekker å bruke sin egen magefølelse, men problemer oppstår når man forsøker å sette dagens markedsforhold inn i en historisk sammenheng. Hvordan er markedsstemningen nå i forhold til Asia-krisen i 1997-1998, eller den amerikanske resesjonen i 2001?

 

Fordi det er så vanskelig å ta stilling til mange komplekse spørsmål på én gang, foretrekker jeg å bruke kvantitative mål på sentrale markedsdrivere, deriblant markedsstemningen eller -sentimentet. Man kommer aldri utenom magefølelsen, men ved å bruke de objektive, kvantitative hjelpemidlene man har til rådighet, unngår man at hele markedsanalyse blir tåkete synsing.

 
 

Grafen ovenfor viser at det kortsiktige aksjemarkedssentimentet siste uke var på sitt mest pessimistiske på fem år. Vi lå 1,7 standardavvik under den normale markedsstemningen, som betyr at vi - gitt normalfordeling -  opplever en slik pessimisme i bare to prosent av tiden. Det har med andre ord vært verre før, men uten Federal Reserves drastiske rentekutt i forrige uke kunne man sett for seg at stemningen ville rast ytterligere etter som uken gikk. Derfor ser det ut til at Fed kom markedet til unnsetning i siste sekund, like før en perfekt storm var i ferd med å blåse seg opp.

 

Elsk usikkerheten

I aksjemarkedet er det gjerne et motsatt forhold mellom følelsen av sikkerhet og påfølgende avkastning. I forrige uke fortalte den objektive, bredt sammensatt sentimentindikatoren oss at det var viktig å se etter utløsere for et mer positivt sentiment. Etter Feds rentekutt var det mange som mente at kuttet ikke ville hjelpe, til tross for at Standard & Poor's 500-indeksen har steget 21 prosent annualisert i snitt siden 1946 når Fed har vært i kuttmodus og bare fire prosent p.a. når sentralbanken har hevet renten. Selv var jeg så heldig å ha den objektive stemningsindikatoren i bakhodet da Fed kuttet renten, som ga meg selvtillit til å sende lynmeldinger til mine mer tradingorienterte kunder om at det nå var bare å kjøpe. Markedet steg de neste dagene nesten ti prosent her hjemme, som er omtrent det man kan regne som en normal årsavkastning. Det er nettopp når nesten alle har mistet troen på fremtiden at markedet er mest interessant. Denne gang var det den amerikanske sentralbanken som utløste kjøpssignalet, og det var den bredt sammensatte sentimentindikatoren som indikerte at et drastisk rentekutt kunne utløse en ny, etterlengtet bølge av kjøperinteresse.

Selv om objektive indikatorer forteller oss at vi nå er inne i et stadig mer globalt nedturmarked, et såkalt bearmarked, er den kortsiktige sentimentindikatoren ovenfor en påminner om at det selv i møkkamarkeder finnes kjøpsmuligheter.