En spansk en

Når økonomien møter motbakke og motvind på én gang, er det interessant å kartlegge de svakeste i feltet. Bare slik kan man være forberedt på fremtidige sprekker.

Med fare for å hente for mange metaforer fra et godt sykkelritt, skal vi denne gangen undersøke formen til én av de større landene i Europa. Er det noen av de europeiske landene som er større kandidater til å sprekke enn andre?

Det viser seg gang på gang at økonomisk avmatning bringer svakheter og gamle synder opp til overflaten. I kjølvannet av resesjonen i 2001 kom det for dagen at konglomeratet Enron hadde jukset med tallene. Skandalen førte til at regnskapsgiganten Arthur Andersen ble oppløst.

Den siste resesjonen, som varte i 18 måneder fra desember 2007 til juni 2009, lærte oss at man ikke kunne lage gull av gråstein. Ved hjelp av diversifisering og matematisk magi trodde investorer at det var mulig å skape AAA-graderte obligasjoner ved å kombinere låneporteføljer av lav kvalitet, men hele operasjonen viste seg senere å være en luftspeiling. Med andre ord synes det som om enhver økonomisk nedtur lærer oss et nytt triks fra den store boken om finansielle illusjoner. Hva kan neste «avsløring» være? Avsløring er skrevet i anførselstegn fordi mange av historiens overraskelser var synlige for dem som ønsket å se; det var ikke vanskelig å finne rare regnskap på slutten av 1990-tallet og finansielle innovasjoner som CDOs passerte aldri kriteriet om at et investeringsprodukt skal være basert på fornuft. Årsaken til at mange finansielle operasjoner dras så langt at det ender med skandale, er at sannheten er for ubehagelig.

 

Grafen ovenfor viser et pussig fenomen. Den heltrukne linjen representerer utviklingen i Spanias BNP. Den stiplede linjen viser utviklingen i den spanske sammenfallende indeksen. En sammenfallende indeks (coincident index) er satt sammen av flere indikatorer enn BNP. Mens BNP representerer generell økonomisk aktivitet i ett tall, reflekterer en sammenfallende indeks generell økonomisk aktivitet gjennom ytterligere fem indikatorer. De fem indikatorene representerer tverrsnittet av økonomien, og både industriproduksjon, personlig inntekt, detaljhandel og arbeidsmarkedet inngår i den sammenfallende indeksen, i tillegg til BNP. Sammenfallende indikatorer har den egenskapen at de snur på samme tid ved sykliske vendepunkt, og disse vendepunktene er sammenfallende i tid i forhold til topper og bunner i den økonomiske veksttakten. Fordelen med en sammenfallende indeks er ikke bare at man ender opp med en indeks som kan oppdateres månedlig. En annen fordel er at man får et bredere perspektiv på generell økonomisk aktivitet. BNP-data er naturligvis omfattet med en viss usikkerhet på grunn av måleproblemer. Ved å bredde ut analysen av generell økonomisk aktivitet gjennom en sammenfallende indeks blir man ikke like sårbar overfor måleproblemer som om man støtter seg til bare én indikator.

Det pussige i Spanias tilfeller er at BNP har gått én vei siden utgangen av 2009, mens den sammenfallende indeksen ikke har snudd. Det betyr at BNP er alene om å stige, mens de andre sammenfallende indikatorene går motsatt vei.

I sykkel-VM er det neppe en vinnerformel å ta en spansk en; er man svak, så sprekker man før eller siden, og dopingjegerne har aldri vært mer på ballen enn i dag. Når det gjelder formkurven til de store suverene statene i Europa, blir det spennende å se om Spanias offiselle BNP-tall er sterke eller om den sammenfallende indeksen har avdekket den svakeste mannen i feltet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.