Et marked på vippen

Aksjemarkedet har det siste året oppført seg helt etter læreboken. Etter en V-formet bunn i mars 2009 har oppturen blitt mer avmålt.

Det meste av børsoppturen i 2009 kom da få var forberedt på den. Dette er et mønster som dessverre er normalt.

 

Grafen illustrerer aksjemarkedet før og etter 34 bearmarkedsbunner i USA siden 1900. Den siste delen av et bearmarked kan sammenliknes med et fossefall. Oppturen, som er høyresiden i V-formasjonen, er ekstremt bratt i begynnelsen. Hvis folk får med seg for mye av venstresiden i grafen og for lite av høyresiden, blir avkastningen deretter. Etter hvert som oppturen har vart lenge eller har gitt investorene en del av den tapte avkastningen fra venstresiden av V-formasjonen tilbake, begynner oppturen å flate ut.

Etter som stadig flere kom til konklusjonen om at verden ikke ville gå under likevel i fjor, fortsatte oppturen, men i et lavere tempo. I begynnelsen av februar i år var verdensindeksen – sett fra en norsk investors ståsted – likevel ikke høyere enn at indeksen var på samme sted som i august 2009. Det betydde at norske aksjeinvestorer som plasser penger internasjonalt, hadde opplevd en periode med nullavkastning som var lengre enn perioden med børsopptur i 2009.

Mange lever fortsatt i en verden hvor de tror at alle piler peker opp, mens markedet forsøker å fortelle oss at det hele står og vipper. På den ene siden av vippen er et marked som fortsetter å gå som om ingenting har hendt. På den andre siden av vippen har vi markedet som plutselig forteller en at perioden med oppgang i 2009 fortoner seg som kort i forhold til den tiden man har opplevd nullavkastning. De siste ukene forteller oss at markedet står og vipper mellom disse to scenariene.

Det er ingen gitt å se fremtiden på forhånd. En enkel samtale med Mr. Market forteller en imidlertid at markedet står og vipper. Om ikke annet er signalet fra markedet at risikoen i 2010 er langt høyere enn i 2009.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.