RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Trym Riksen

Et usannsynlig rally

Børsopppgangen siden den 6. mars viser det lederskapet man bør vente av en syklisk basert børsopptur. Det øker sannsynligheten for at oppturen på 25 prosent siden bunnen i verdensindeksen ikke bare er et blaff.

 

Det er når man går gjennom de historiske mønstrene i perioder hvor veksttakten begynner å ta seg opp - samtidig som inflasjonen fortsatt peker ned - at man kommer over det oppsiktsvekkende sektormønstret som denne gang gjentar seg med høy presisjon. I snitt har vi siden 1949 sett at det er sektorene IT, finans, industri, konsumsyklisk og materialer som gjør det best i periodene kjennetegnet av stigende veksttakt og fallende inflasjon. De siste fire ukene er det nettopp dette mønstret vi har vært vitne til. Finansaksjene i S&P 500-indeksen har steget 60 prosent, konsumsyklisk har steget 33 prosent, materialer og industri 31 prosent, mens IT har steget 26 prosent. Til sammenlikning har S&P steget med 23 prosent i perioden.

 

Bare innbilning?

Hypotesen en del av finansforskningen tar utgangspunkt i, er at mønstre i markedsavkastningen er tilfeldige eller umulige å utnytte i vinnings hensikt. Sannsynligheten for at man skal klare å plukke de fem riktige sektorene av totalt ti sektorer, er svært lav (0,4 prosent). Er vi virkelig vitne til et usannsynlig rally?

I sannferdighetens navn bør det imidlertid nevnes at jeg denne gang bestemte meg for å se på nettopp fem sektorer, og ikke tre, fire eller seks.  Hadde jeg ikke valgt spillereglene selv, ville heller ikke resultatet vært like overbevisende m.h.t. den lave sannsynligheten som jeg viste til ovenfor (0,4 prosent).

 

Likevel vil jeg påstå at dette ikke bare er lek med tall. For to, tre uker siden begynte de ledende indikatorene å peke opp igjen i USA - og da var markedet allerede i gang med å innordne seg et mønster som gjerne ses når det sykliske bildet i første omgang går fra å være ille til litt mindre ille (merk at de ledende indikatoren ennå ikke har snudd i andre land og regioner, og at de oppløftende signalene knytter seg til USA). Basert på historiske erfaringer er det helt vanlig med sterk børsoppgang når de fundamentaløkonomiske vindene snur. Og tilfeldigvis er sektorlederskapet nøyaktig det samme denne gang som det i snitt har vært siden 1949 når økonomien preges av stigende veksttakt og fravær av inflasjon.

 

Man bør ikke basere markedsanalysen utelukkende på å «samtale» med markedet, slik en del tekniske analytikere gjør. Det betyr imidlertid ikke at det er dumt å spørre seg om markedet viser klassiske bullmarkedstegn helt i begynnelsen av en markedsbevegelse. Når vi denne gang spurte markedet om fem spesifikke sektorer ledet an i markedsoppgangen siden bunnen den 6. mars, fikk vi fem «ja» og ingen «nei». Dette i kombinasjon med bedringen i ledende indikatorer er et sterkt signal om at enkelte allerede er i ferd med å posisjonere seg for et nytt bullmarked.

Fordi de ovennevnte sektormønstrene har vært observert i periodene etter at veksttakten har bunnet ut - noe den muligens ikke har gjort ennå fordi det bare er de ledende indikatorene som ser ut til å ha snudd - er sannsynligheten god for at man kan komme til å se mer av det samme. Det vil si et fortsatt lederskap i de fem ovennevnte sektorene i kombinasjon med et sterkt aksjemarked.