*Nettavisen* Nyheter.

Fjerde kvartal er beste kvartal

Årets siste kvartal står for døren. Historisk har fjerde kvartal vært gull verdt for aksjemarkedet.

Det er noe med fjerde kvartal som ikke kan avfeies som ren slump. Siden 1980 har Dow Jones-indeksen steget i denne perioden i 24 av 27 tilfeller. Standard & Poor's-indeksen har steget i fjerde kvartal i 13 av de siste 15 årene og snittavkastningen har vært 6,3 prosent, ifølge Barron's. Fjerde kvartal er med andre ord ikke som andre kvartaler og den gode historikken er mye bedre enn konvensjonell finansteori skulle tilsi. Interessant nok har fjerdekvartalseffekten bare blitt sterkere etter som konvensjonell finansteori nådde sin storhetsperiode en gang på 1980- og 1990-tallet.

Sesong ikke bare i markedet
Jeg har tidligere vist at det ikke bare er aksjemarkedet i seg selv som utvikler seg positivt i fjerde kvartal (se her og her). Makrotall og -estimater, selskapers guidance og analytikeres resultatestimatrevisjoner har alle en større eller mindre tendens til å bedre seg utover høsten. Hvorfor det er slik, skulle jeg gjerne likt å vite. Inntil noen kommer opp med en god forklaring, får man bare spekulere. Imidlertid føler jeg en viss tilfredsstillelse ved å se at eksterne faktorer, som ikke er direkte forbundet med aksjemarkedet, følger samme mønster som markedet selv. Når man ser at flere forhold trekker i samme retning, kan man som regel anta at bevegelsene som oberveres, ikke er tilfeldige. Det negative sesongmønstret var blant årsakene til at jeg ble mer avventende til markedet tidligere i år. Nå trekker altså sesongdriverne i positiv retning, og aksjemarkedets sesonger skal man være forsiktig med å utfordre.

Don't fight

En del tekniske analytikere lever etter to regler: «Don't fight the Fed» og «don't fight the tape». Den første leveregelen går ut på at man ikke bør kjempe mot de signalene som myndighetene gir. Hvis sentralbanken, eller regjeringen, sier klart at de har til hensikt å få opp temperaturen i økonomien, er det dumdristig å være negativ til aksjer. Det er ingen som er i tvil om hva Federal Reserve ønsker og selv Bush-administrasjonen har signalisert at de ikke akter å forholde seg passive til en eskalering av kreditturoen.

Den andre leveregelen sier oss at man ikke skal kjempe mot trenden i markedet. Massenes visdom er så kraftig at man som enkeltperson vanligvis ikke står seg på å spytte mot den underliggende markedstrenden. Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som virkelig er markedstrenden, men jeg antar at mange fikk med seg at Ned Davis Research - som er verdensledende på teknisk analyse - ble mer positive til markedet i forrige uke etter at deres viktigste, objektive trendindikator sa «kjøp». For dem som ikke har tilgang til Ned Davis' analyser, vil en enkel trendindikator basert på 200 dagers glidende snitt av indeksens sluttkurser gi et forenklet trendbilde. Historisk har det vist seg at markedet fortsetter å stige mye mer når 200 dagers glidende snitt er på vei opp. Den siste korreksjonen dro ikke 200-dageren ned - den er fortsatt stigende og forteller oss dermed at trenden fortsatt er opp. Med andre ord tilsier begge leveregler at man ikke skal bli for pessimistisk akkurat nå.

Vekst viser vei

Etter mange år med elendig kursutvikling er teknologiaksjer i skuddet igjen. I USA er aksjer i store teknologiaksjer på en ny syklisk høy og leder dermed markedet på vei opp. De siste ukenes sterke oppgang i teknologiaksjer støttes dessuten av et mulig viktig trendskifte i verdi- vs vekstaksjer. Etter fire år med sterkere oppgang i verdiaksjer enn i vekstaksjer, som kom etter det virkelig store trendskiftet i 2000, peker nå 200 dagers glidende snitt i styrkeforholdet verdi vs vekst ned igjen. Dette kan være et signal om at investorene er i ferd med å skifte fokus fra verdi til vekst. For øvrig er dette et kursmønster man gjerne ser i begynnelsen av en konjunkturoppgang og sånn sett en kraftig kritikk av dommedagsprofetenes resesjonsscenarier. Selv om mange foretrekker å høre på tidligere sentralbanksjefer med hensyn til resesjonsutsiktene, skrev jeg for to uker siden at markedet i Fed Funds, den amerikanske sentralbankens styringsrenter, gir et bedre bilde av utsiktene fordi massenes visdom kommer til uttrykk i et marked og ikke i en enkeltpersons synsing. Disse tilbakemeldingene fra rentemarkedet indikerer nå at risikoen for en resesjon har stabilisert seg på rundt 25 prosent. Det er høyere enn i en normalsituasjon, men langt unna de 40 og nærmere 50 prosentene enkelte pessimister opererer med.

Markedet sier oss altså at en resesjon ikke er nært forestående, vi står rett ved inngangen til det historisk beste kvartalet i børsåret og to kjente leveregler hentet fra teknisk analyse tilsier et positivt markedssyn. Det som skremmer meg mest, er hvor enkelt det er å lage et positivt markedsscenario akkurat nå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.