RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Trym Riksen

Gapet øker fortsatt

Etter flere år med kvantitative lettelser i USA fortsetter inntektene blant folk flest å falle. Dermed øker gapet mellom den jevne amerikaners økonomi og de tallstørrelsene som markedsaktørene ser mest på.

For to år siden så jeg i artikkelen «Demokratiet er deprimert» for første gang på det økende gapet mellom bruttonasjonalproduktet i USA og den amerikanske medianhusholdningens inntekt. For en ukes tid siden kom den siste oppdateringen av medianinntekten, og inntrykket fra 2011 gjelder fortsatt; husholdningene henger ikke med på den festen som daglig fortelles om i mediene når Dow Jones-indeksen setter nye kursrekorder.

 

 

Grafen ovenfor illustrerer utviklingen i medianhusholdningens inntekt fra 1967 til 2012. BNP-utviklingen er vist i samme figur. Alle tallene er inflasjonsjustert.

Figuren forteller oss at den amerikanske medianhusholdningen har samme inntekt i dag som i 1988; dette var året da Die Hard og Rainman gjorde suksess på kino, og året etter - i 1989 - raknet Østblokken i kjølvannet av at Berlin-muren falt. Mye har skjedd siden da, bare ikke i den amerikanske medianhusholdningens realinntekt.

Siden Federal Reserve startet med kvantitative lettelser under finanskrisen, har for øvrig realveksten i medianhusholdningens inntekt vært til sammen minus åtte prosent, det vil si et fall på i snitt to prosent pr. år.

Gapet mellom børskurser, foretakenes profitt og den hverdagen som møter den jevne husholdning i USA (se klipp 1, 2 og 3 i denne figuren), kan bli et av de viktigste temaene i årene fremover. Det er ikke noe poeng i å legge kjepper i hjulene for børskurser og profitt, for det tjener ingen på. Derfor blir det spennende å se hvor langt ulikhetene i USA kan strekkes før gapet lukkes av seg selv gjennom høyere lønninger eller gjennom politiske tiltak.