*Nettavisen* Nyheter.

Øynene som ser

2010 går mot slutten og dermed nærmer den årvisse tradisjonen med ekspertspådommer seg. Vi vet allerede nå hva disse spådommene vil inneholde.

Crème de la crème av verdens finansanalytikere er investeringsstrategene i de store bankene og meglerhusene på Wall Street. Er det noen som burde være i stand til å stable verdifulle råd på bena og bringe disse videre, er det nettopp disse analytikerne.

I 12 år har det vært mulig å følge Wall Street-strategenes målkurs for S&P 500-indeksen. Målkurs er i dette tilfellet den indeksverdien som strategene ser for seg at S&P 500 når i løpet av den nærmeste fremtid, som regel innenfor et tidsrom på seks til 12 måneder. Hver uke samler nyhetsbyrået Bloomberg sammen målkursestimater fra de beste strategene på Wall Strett, og denne dekningen har pågått i 12 år. Det er på grunnlag av disse ukentlige nyhetsartiklene at man kan sette sammen en dataserie som illustrerer Wall Street-strategenes gjennomsnittlige målkurs for S&P 500, uke for uke i 12 år.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Grafen ovenfor illustrerer ekspertenes spådommer i siste 12-årsperiode. Vi ser at målkursen, det vil si estimatene, og S&P 500-indeksen følger hverandre tett. En nærmere gjennomgang viser at strategene i snitt har estimert en fremtidig S&P 500-kurs som ligger ni til ti prosent over det som til enhver tid var dagens kurs. Før øvrig har de spådd oppgang i litt over 90 prosent av tiden, og det er ingenting som tyder på at trenden i strategenes estimater topper eller bunner ut før markedet.

Det vi ser i denne illustrasjonen, er helt på linje med det nesten 20 år med aksjeanalytikerestimater har fortalt oss tidligere. Jeg har tidligere kommentert disse estimatene blant annet her. Med andre ord kan vi slå fast følgende basert på de nevnte empiriske iakttakelsene:

  • Finansanalytikere bruker jevnt over siste faktiske observasjon som estimat på hva morgendagen vil bringe.

Dette er som om meteorologen jevnt over hadde brukt dagens vær i værmeldingen for neste dag og i langtidsvarselet.

Min erfaring er at det illustrerte empiriske faktum tillegges liten vekt i markedsanalysen. Samtidig kan jeg få spørsmål om det ikke er naivt å tro at den dokumenterte momentum-effekten, som tilsier at aksjer med høy avkastning i siste 12-måndersperiode vil fortsette å gjøre det bedre enn aksjemarkedet for øvrig, vil fortsette når så mange har sett den.

Kapitalmarkedene er et godt eksempel på at verdensbildet avhenger av øynene som ser. Det som gjør kapitalmarkedet interessant, er at man her kan tjene penger på å se det andre ikke ser. Å gjøre andres feil til egne gevinster høres brutalt ut, men det er sannsynligvis den mest åpenbare plattformen å bygge en forvaltningsstrategi på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.