Gå til sidens hovedinnhold

På vei ut av resesjonen

USA er i verste fall på vei ut av resesjonen. I beste fall er verdens største økonomi allerede ute av den.

Man bør selvsagt aldri uttale seg for klart om begivenheter som offisielt ikke er fastslått ennå. Dette er kanskje årsaken til at halvparten av amerikanske sjeføkonomer ikke trodde at USA ville gå inn i en resesjon så sent som i desember 2008, ett år etter at resesjonen startet, ifølge National Bureau of Economic Research.

Man kan imidlertid spørre seg hva verdien er av uttalelser som bare er et ekko av det mange andre har funnet ut allerede, og pakke budskapet inn på en måte slik at uttalelsene fremstår som nye og verdifulle. Det er min banale overbevisning at man må ta sjansen på å dumme seg ut for å lykkes. Dette høres selvsagt ut, men i kapitalmarkedene liker de fleste å gå i flokk. Og karrieremessig er det alltids tryggest å mislykkes på konvensjonelt vis. Optimismen er nå gryende i aksjemarkedet etter at verdens børser har steget flere titalls prosent, og den er der sjelden eller aldri før viktige, positive skift i aksjemarkedet; ingen liker å kjøpe aksjer når det ser mørkt ut.

Det er med dette i bakhodet det føles helt riktig å utvetydig slå fast at verdens største økonomi «i verste fall er på vei ut av resesjonen». Uttalelsen er støttet opp av de siste månedenes utvikling i ledende indikatorer i USA, sett i forhold til hvordan disse indikatorene har oppført seg ved tidligere korsveier, når USA har gått fra en resesjon til en ny klassisk konjunkturoppgang. Det mest subjektive i denne analysen er valget av verktøy, som altså er ledende indikatorer og mange tiårs erfaring med disse indikatorene. Når man har stått for det subjektive valget av verktøy, er det altså den objektive meldingen fra dette vektøyet som forteller oss at USA er langt på bedringens vei. Basert på historiske sammenlikninger er det 50/50 om USA har lagt resesjonen bak seg eller ei. Historikken forteller oss dessuten at USA bør ha lagt resesjonen definitivt bak seg i løpet av juli-august.

Når verdens aksjemarkedet har lagt bak seg tidenes tremånedersavkastning og Oslo Børs opplevde den største kalendermånedsoppturen i mai på 20 år, er det med andre ord en ikke helt uventet børsopptur vi har i ryggen. Verdens kapitalmarkeder - deriblant oljemarkedet hvor råoljeprisen har mer enn doblet seg - forteller nå med egne ord det samme som ledende indikatorer har fortalt oss.

Det mest fascinerende med meldingen fra de objektive ledende indikatorene er at analyseprosessens «verste scenario» fortsatt er manges «beste scenario».

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling