Gå til sidens hovedinnhold

Slik spår du din egen fremtid

Selv om mennesker har demonstrert en begrenset evne til å spå om fremtiden, brukes mye tid på slike prediksjoner. Spørsmålet er om det ikke er smartere å glemme spektakulære spådommer og i stedet ta tak i egen skjebne.

Abraham Lincoln (1809-1865), som ledet USA gjennom borgerkrigen og moderniserte det amerikanske samfunnet, skal ha sagt at «den beste måten å spå fremtiden din på, er å skape den». Jeg vet at dette kan høres naivt ut for dem som finner mening i determinisme slike den dukker opp i filosofi og i litteratur, jf. eksempelvis Amalie Skrams forfatterskap. Det fine med Lincoln-sitatet er at det minner oss om at de aller, aller fleste av oss ikke vil bli suksessfulle eller rike ved å sette vår lit til spådommer. Gode resultater over tid kommer riktignok i noen tilfeller som et resultat av flaks (og derfor tror vi at de som har oppnådd suksess gjennom flaks sitter på en vinnerformel vi andre bør forsøke å kopiere), men stort sett kommer man enda lengre med sterk egeninnsats enn gjennom veddemål.

Parallellen til dette i markedet er at de aller fleste av oss kommer lengst ved å lukke øyne og ører for spådommer om hva som skal skje innen 2013 er omme, og i stedet bygge seg en robust portefølje av enkle aktivaklasser som aksjer og renter. Du kan ha flaks og treffe godt i valget av spådommer du satser på i 2013, men over tid tror jeg du kommer enda lengre ved å ta kontroll over den delen av forvaltningsresultatet du faktisk kan kontrollere.

Noen bruker mest tid på ting de ikke kan kontrollere (Sprekker EU i 2013? Vil yenen kollapse? Vil makrohedgefondene knuse equity long-short-fondene i 2013?); det er stort sett umulig å påvirke utfallet av spådommene du leser om i media. Ting vi kan kontrollere, som å sørge for at porteføljen er godt diversifisert, er likvid, er transparent og enkel å forstå, står i fare for å glemmes hvis fokuset er sterkest på de spektakulære spådommene. Det er fullt mulig å bygge en portefølje som er mer robust enn en annen uten at man må ty til spådommer eller få rett i antakelsene om EU og yenen eller finner den beste hedgefondsklassen.

Abraham Lincolns tankesett brukt i porteføljeforvaltningen tilsier at det er viktigst å ta tak i de tingene vi kan kontrollere. Det vil for det første si å bygge robuste porteføljer og få struktur inn i forvaltningen av de pengene du har. Dernest ser vi at det er viktigere å se til at man har en jobb og inntekt som utvikler seg fordelaktig i stedet for at man bruker tiden på å forsøke å slå markedet gjennom hyppig daghandel. Personlig foretrekker jeg denne tankerekken fremfor å satse alt på noen spektakulære spådommer. Deterministenes filosofi om at alt er forutbestemt og at du like gjerne kan gi opp på forhånd, er det heller ikke spesielt konstruktivt å bruke mye tid på, synes nå jeg.

En robust portefølje som ikke frarøver deg nattesøvnen i kombinasjon med et riktig fokus på ens egen kompetanse-, inntekts- og lønnsutvikling, er sannsynligvis den beste måten å spå utfallet av din egen formuesforvaltning eller pensjonssparing på.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis