RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Trym Riksen

Sommernøtt for kjølige hoder

Fellesferien er over oss, men aktive hjerner trenger trim uansett årstid. Her er årets sommernøtt for kjølige hoder.

Økonomi og fag kan være så mangt. Er det mulig å pakke flere års pensum inn i én liten oppgave?

Jeg håper denne sommernøtten vil inspirere alle lesere som har interesse av økonomi, strategi og samfunn. Oppgaven er enkel når man har løsningen, men det finnes mange veier til målet.

Svaret er interessant nok. Implikasjonene er mer interessante.

Selv om oppgaven passer spesielt godt for økonomer, er min erfaring at folk med innsikt i andre fagområder - spesielt informatikk - kommer lettere til svaret.

Her er det bare å slipe knivene. Kanskje flere hoder tenker bedre enn ett? Kjenner du noen som kan hjelpe deg?

Fellesferien er lang så jeg tenkte å komme tilbake med løsningen i august. I mellomtiden er det bare å legge inn ditt løsningsforslag i kommentarfeltet nedenfor (legg gjerne igjen epostadresse så jeg kan ta kontakt med deg hvis løsningen er god). Du kan også legge inn spørsmål i kommentarfeltet hvis du synes oppgaveteksten er uklar.

Beste løsningsforslag - som ikke bare vil fokusere på riktig tall, men også implikasjonene av tallet - vil bli omtalt i en senere bloggkommentar hvor jeg kommenterer løsningen.

Oppgaven er som følger (teksten etter pilene inneholder viktig informasjon):

=> Du er makroøkonom og bruker store deler av tiden din på å spå høyfrekvente makrotall som Non-Farm Payrolls, Jobless Claims, ISM (en kartlegging av stemningen blant innkjøpssjefer i USA), GDP (bruttonasjonalprodukt) og så videre. Etter hvert dataslipp (release) rangeres økonomene som deltok i konsensus. Hver økonom tildeles så en plassering/rangering ved hjelp av persentilsystemet basert på økonomens avvik fra fasit (hvis hundre økonomer deltar, vil bestemann med minst avvik fra faktisk makrotall havne på 1. persentil, den dårligste på 100. persentil, nummer 33 på 33. persentil osv.). Rangeringen baseres på hvor mye spådommene/prognosene/estimatene avviker fra det faktiske makrotallet (det faktiske makrotall har dermed status som fasit for det økonomene forsøker å spå).

=> Du er ikke bare makroøkonom, men også en liten luring. Ved hvert eneste dataslipp gjør du ikke annet enn å legge deg på medianspådommen (dvs. at du hver gang venter lenge med å avgi prognose slik at du bruker de andres estimater for å se an hvor medianestimatet vil havne).

=> Hvis du over tid alltid klarer å legge deg på medianestimatet, hvilken snittpersentil vil du havne på?

=> Med andre ord: Anslå hvilken snittpersentil du over tid vil havne på hvis du bare bruker offentlig tilgjengelig informasjon fra de andres spådommer.

=> NY! (Etter innspill fra leser) For enkelthets skyld kan du anta at økonomenes estimater er helt tilfeldige (no skill).

Jeg håper sommernøtten vil inspirere kjølige hoder til å vurdere medianstrategien. Hvor smart er Mr. Median?