*Nettavisen* Nyheter.

Ukuelig optimisme

Aksjemarkedene utsettes for harde prøvelser. Strateger og aksjeanalytikere ser likevel flere muligheter enn farer.

Til tross for markedsuroen ser ikke strategene på Wall Street grunn til å anbefale kundene sine en lavere aksjeeksponering. Grafen nedenfor viser at børsekspertene ikke har endret på aksjeallokeringen siden desember i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Fraværet av uro blant analytikerne registreres også i Norge. Norske analytikere har normalt fulgt børsutviklingen tett - på den måten at fallende markeder gir flere salgsanbefalinger, mens stigende markeder avler færre salgsanbefalinger, jf. grafen nedenfor.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

De siste to årene har andelen salgsanbefalinger her hjemme falt til rekordlave nivåer (merk at skalaen som viser salgsanbefalinger i grafen er invers). Knappe ti prosent av anbefalingene i Norge ender opp i salgsbåsen.

Tabellen nedenfor, som er basert på data fra Bloomberg, viser hvilke analysemiljøer som bidrar mest til den lave andelen salgsanbefalinger her hjemme. Interessant nok finner vi miljøer hvor det knapt finnes reservasjoner. Det blir spennende å se hvordan de mest unyanserte miljøene reagerer hvis markedet ikke løfter seg med det første.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Til tross for at verdens kapitalmarkeder rystes, med sammenbrudd i en rekke tekniske indikatorer og fall i de fleste innkjøpssjefindekser og ledende indikatorer, er optimismen urokkelig blant strateger og analytikere. Det ville være unntaket fra regelen hvis strategene og analytikerne denne gang leder an og viser vei for markedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.