*Nettavisen* Nyheter.

Vekstprognosene stuper

Ved inngangen til 2014 var konsensus sjeldent optimistisk til vekstutsiktene. Når snart halvparten av året ligger bak oss, ser 2014 ut til å bli en reprise av de mange vekstskuffelsene de siste årene.

I forrige uke kom resultatene fra Bloombergs månedlige rundspørring blant nesten 100 makroøkonomer i de store amerikanske finansinstitusjonene. Gallupen viser at prognosen for økonomisk vekst i USA fra 2013 til 2014 kuttes fra 2,5 til 2,2 prosent. Hele kuttet kan forklares med den oppsiktsvekkende lave veksten i første kvartal i år. Økonomene i de store finansinstitusjonene trodde lenge at den annualiserte veksten ville bli nær tre prosent fra fjerde kvartal 2013 til første kvartal 2014, men myndighetenes siste estimat indikerer at veksten var negativ; ifølge Bureau of Economic Analysis (BEA) var veksten i første kvartal minus én prosent. Tallet fra BEA vil imidlertid oppdateres den 25. juni, og nå tror konsensus at veksten i første kvartal var nærmere minus to prosent enn minus én prosent i årets første kvartal.

Til tross for svært skuffende veksttall fra første kvartal tviholder økonomene på vekstprognosene for de neste kvartalene; imidlertid spores muligens en liten usikkerhet blant konsensus all den tid 2015-estimatet kuttes med 0,1 prosentpoeng i den siste gallupen, fra 3,1 prosent til tre prosent. Utviklingen i det globale BNP-estimatet for 2014 illustreres i figuren nedenfor; det er USA som forklarer det siste, store fallet, men bak hovedtrenden skjuler det seg prognosekutt på bred front i mange lands økonomier.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Vekstoptimismen ved inngangen til 2014 ses tydelig i figuren. For øvrig viser figuren at den ene vekstskuffelsen har åpenbart seg etter den andre, i USA og i mange andre land; estimatene har ikke tålt møtet med virkeligheten.

Til tross for at prognosetrenden har gått én vei de siste årene, jf. figuren ovenfor, har jeg til gode å lese om makroøkonomer som har erkjent at veksten har skuffet i forhold til forventningene. Dette fenomenet - det vil si evnen til å lukke øynene for harde fakta og i stedet holde fast på illusjonen - er så interessant i mine øyne at jeg har skrevet om dette flere ganger det siste året; noen synes kanskje jeg er gjentakende i tematikken, men det får så være så lenge folk foretrekker illusjonen og ikke virkeligheten.

Hva kan årsaken være til at så mange økonomer foretrekker illusjonen om god vekst - og at den stadig er rett rundt hjørnet - fremfor en nøktern analyse av kildene til den lave veksten og den politikken som har ledsaget vekstskuffelsene?

Da 2014 sto for døren, signaliserte den amerikanske sentralbanken at den ville trappe ned på de pengepolitiske tiltakene fordi økonomien var i ferd med å nå «avgangsfart». Når halvparten av 2014 er over, forteller de løpende makrodataene oss at avgangsfarten neppe er nådd. Det lover godt for underholdende retorikk fra den amerikanske sentralbanken i høstmånedene som kommer; på den ene siden skal Federal Reserve holde liv i illusjonen om at veksten er grei og at oppturen fremdeles er rett rundt hjørnet, samtidig som de må forsvare en fortsatt stimulativ og eksperimentell pengepolitikk til tross for at de tidligere lovet å trappe ned på stimulansene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.